Ahad, 11 November 2012

I am ready to ride

Assalamualaikum,

Nampaknya odometer Dorado aku dah cecah 500km da, hehhehe. Tak byk jalan sgt, hari tu dah plan konvoi tadi tak jadi sebab marshall konvoi tak dapat nak commit sbb ada hal yang perlu diselesaikan. Erm so aku kene plan konvoi mana2 la. Better alone kot.


Baru hari tu, aku gi pejabat agama daerah hulu langat biasa la mau daftar kursus kawin dengan Si Cik S. Punya excited tiba2 cermin mata rayban aviator jatuh n cermin retak plak. adusss, terus hilang mood. Nasib baik la si Cik S pujuk, tu la org kata berdua lebih baik. hehehe.

So, seminggu lepas tu, aku dah tak jadi gi konvoi terus aku gi plaza Campbell. Benda yang aku cari ialah but, jacket kulit n cermin mata baru dengan bajet 500 hinggit. Tp mmg best la gi plaza Campbell ni sbb byk pilihan kasut n but. Tp yang aku minat but jenis tactical 5.11 sbb boleh gak aku main paintball nanti, dengan harga RM 130 aku dpt la but ni. Jacket kulit jenis lembut ni plak aku beli kat mamat pakistan, dengan harga RM 230 jer dapat la satu pasang. Kat kedai Harley di KLCC yang aku tgk harga mau RM 1500, tp jenis kulit keras yang jenis kalo acccident tak koyak la org kata. Pastu utk cari pengganti Rayban aku yg pecah, aku pun gi kedai cermin mata area situ. Aku nak cari frame style Aviator. So akhirnya dapat gak la tp bukan Rayban tapi Morison. Murah la sikit RM 145. Kalo rayban tak de RM 250 at least la, mmg tak dpt la.

So, aku dah complete kan kelengkapan aku. So jom ride la. hehehhe

Rabu, 17 Oktober 2012

Pengalaman menunggang Benelli Keeway Dorado 250

Assalam.........


Ramai pembaca blog aku ni yang ingin aku buat review untuk Benelli Keeway Dorado 250. Seperti mana yang kita tahu motor ni mempunyai enjin 250 cc, 2 silinder, 4 stroke dan 2 valve. Aku membeli motor ni OTR dengan harga RM 12,850.

Ok untuk review motor ini selama aku guna 3 minggu ni, aku rasa ia berbaloi dengan harga yang dibayar. Walaupun tak sepowerful motor 250cc yang lain tapi ia agak sesuai utk aku yang berbadan besar ni. Dari segi pemanduan memang best dan bila ditunggang laju ia tidak bergegar. Top speed yang aku pernah try dari exit tol Sg Besi ke exit tol UPM ia boleh cecah 135 km/j dan ia boleh pulas lagi cuma aku tak berani. Hehehe.

Minyak plak aku dah jalan sejauh 125km tapi tank oil yang diisi RM 20 tak abis lagi. Maaf la tak dpt bajet lagi sbb aku tak pandai bajet minyak lagi. Lgpun tauke kedai ckp "You jalan sampai abis minyak, pastu trigger ke atas utk guna itu tank spare" (sambil tunjuk satu tuil kat bahagian bawah enjin).

Motor ni plak mmg steady and best digunakan. Join la forum kat FB disini. Sebab banyak info pasal produk Benelli Keeway Malaysia (BKM) serta panduan dan pengalaman user lain yang beli produk BKM ni. Ada yang aku dgr citer dari pihak BKM, Dorado ni dah 50 bijik telah dijual cuma 2 jer problem sebb 2 ni motor awal. Huhuhu, kesian gak la. Tapi apa yang aku respect, setiap aduan pihak BKM akan dtg cepat utk selesai masalah korang. Lastly kalo tak resolve diorg akan bawak motor korang masuk kilang utk inspect semula.

Utk pengubahsuaian motor ni, aku dah terfikir mcm2 da. tapi staf BKM advise jgn ubah apa2 sbb motor ada warranty setahun. so tunggu jer la setahun, huhuhu. Tapi pihak BKM ada bagi senarai kedai yang jual spare part tambahan serta kedai yang boleh buat pengubahsuaian yang halal supaya tiada berlaku kerosakan yang teruk. Faham2 la kalo dah usik, kene pandai jaga takut cepat rosak. Aku cuma nak tukar ekzos jer, nak kasi bunyi pom...pom jer. hehehehe



Khamis, 27 September 2012

Keeway Dorado 250

Assalam semua,

Citer pasal nak beli motor berkuasa tinggi ni dah lapuk dah dalam diari hidup aku, yer la kalo tgk entri2 lepas mmg ada gak aku citer pasal nak tunai impian aku. So aku tercari2 sehingga skrg. last2 jumpa kat mudah, satu iklan motor dari syarikat V Power kat area Gombak ni. Aku ni mmg minat motor easyrider sebb style la mcm Ghost Rider, hehehe. tak pe la janji dapat rasa gak, sbb kalo dah kawin jgn harap dpt rasa plak. mcm2 nak tanggung.


Last2 atas nasihat dan komen2, aku berdegil gak amik motor jenis Keeway Dorado 250. Ok gak la jenis 250cc. harga pun dalam 13K, boleh la bagi beginner bagi aku yang nak bawak motor besar ni. Boleh la, nak bayar ansuran bulanan dengan menggunakan loan TM.

Motor ni adalah buatan dari company China yang mana ia telah mengambil teknologi dari syarikat Itali iaitu Benelli satu nama yang tidak asing dari dunia permotoran. Ikut citer, Benelli ni dah beroperasi selama lebih seratus tahun, so dah terumbang ambing gak company ni dan at last Keeway ni pun beli. So Keeway ni pun perbesarkan pasaran motor Keeway berteknologi Benelli serta produk Benelli. So, Keeway dah bukak kilang pemasangan di Bukit Beruntung, Rawang. So, bagi aku spare part untuk motor ni senang nak cari di area KL/Selangor. Boleh klik link Keeway Malaysia untuk tgk produk motor yang lain. Buat masa ni aku puas hati la dgn design tapi bunyi motor ni pun aku cari kat Google jer. So, mungkin minggu depan dapat la motor ni sebb minggu ni aku kene settle kan dokumen perjanjian dan geran motor. Lepas tu tunggu payment dan boleh la aku naik motor idaman aku ni.

Budak2 office dah ajak gerak konvoi beramai2 ke Kuala Sepetang, Perak untuk makan mee udang. Pergh kalo jadi mmg best la, hehehehe. Sesiapa yang berminat untuk produk Keeway atau Benelli ini, boleh la tgk2 kat Kilang Keeway kat Bukit Beruntung atau kat authorized dealers kat bawah ni.


Khamis, 13 September 2012

Kad kene telan plak

Assalam.....

Tahun ni raya aku byk jugak menggunakan duit gaji aku, dah la gaji bulan 8 kuar awal pastu nak tunggu bulan 9 punya gaji plak. Aduhhhh bencintanyaaa. Lambat sgt aku tunggu smpi kering akaun aku, terpaksa korek akaun lain. huhuhu.

Kali ni plak, aku dah terbayar kad kredit aku awal sebelum statement date. padahal aku bayar masa tu untuk  next month, so terpaksa aku bayar kali kedua kad kredit aku before due date. Kalo tak interest yang sakit tu nak tanggung. So kepada sesiapa nak guna kredit kad kene la ikut jadual. Pastikan statement date and payment date tu betul mengikut jadual anda.

Lepas aku bayar, aku pun gatal la untuk set telebanking pin kat atm machine HSBC. Try punya try last2 kad aku kene telan, adussss. So, bagus gak kene telan. At least aku dah tak guna kad kredit aku selama bape hari. Hehehehe. Tapi hidup kene disiplinkan diri, pandai pakai pandai bayar.

P/S: Entry lepas, office aku wat persiapan TM Raya Merdeka. Office aku dapat masuk final so esok akan umumkan pemenang kat Menara TM. Harap menang la. Hehehehe

Khamis, 6 September 2012

TM Raya Merdeka 2012

Office aku agak busy sikit pada minggu lepas, sebb mcm2 yang hendak buat apabila bos besar minta masuk pertandingan TM Raya Merdeka 2012. So satu office duk la hias dengan konsep rumah desa beraya dengan TM.

Daripada konsep ini, pergi la cari buluh, atap rembia, barang2 rumah, kain batik, pelita raya, patung kat TM Point, barang2 antik yang mana semuanya dijadikan hiasan demi pertandingan tersebut.

Bendera dipasang, gambar dilekat, dinding plak diketuk dengan paku so jadi lah ia seperti didalam gambar. so nampak cantik la, so semangat sikit la nak masuk office bila ada deko yang cantik mcm ni.

So kepada sesiapa staff TM yang nak vote untuk office aku ni, boleh la buka 1intra pastu cari link TM Raya Merdeka 2012 pastu cari uploader nama Mohd Fauzi Mohd Salleh. Korang vote la dapat 5 bintang. hehehehe.

Sekian terima kasih.

Main Bowling..... Strike

Assalamualaikum wbt,

Lepas abis master ni, aku agak bosan bila dah takde assignment nak kene buat, paper work nak kene buat, kerja office pun byk aku dah siapkan. So bosan gak la, jadi aku cadangkan kat family besar aku, yang aku nak wat tournament bowling pada minggu depan.

video


So sejak akhir2 ni, rajin la aku practice bowling hari2 kat area Bukit Jalil ngan ayah aku yang jugak salah seorang peserta utk tournament kali ini. Bukan apa, kira ada geng jugak la nak baling daripada main sorang2. So bila main bowling ni, ko kira mcm angkat dumbbell dan ini menyebabkan otot2 tangan kanan aku jadi keras. hehehe.

 

So kat atas ni score aku masa main aritu, boleh tahan la. Aku blaja main bowling ni pun masa masuk TM, manager aku yang ajar. Tq Kak Lin (wakil Ibu Pejabat TM, so mmg terror la). So lepas ni tunggu la tournament tu nanti. apa2 hal aku update result. hehehhe

Rabu, 15 Ogos 2012

Usaha yang berhasil

Assalam semua,

Akhirnya penantian untuk bergelar "Master" berakhir sebab nama aku dah senarai dalam "List of Senate for 36th UPM Convocation 2012" yang mana dah diluluskan pada mesyuarat senat yang ke 568 pada 9 Ogos 2012. Yuhuuuuuuuuu.


Skang ni aku nak kene fikir nak amik jubah dan fotografi, pembayaran RM 200 dah settled. Cuma tunggu surat jer la dari pihak UPM mengenai konvokesyen ni. Perghhh mmg best sgt2. hehehe.

Selasa, 14 Ogos 2012

Olimpik oh olimpik

Assalam semua,

Olimpik 2012 pada tahun ni dikira agak cemerlang dengan atlit2 kita berjaya merangkul satu perak dan satu gangsa sambil menempa nama dalam kelompok terbaik dunia. Namun bagi aku ia agak baik jika dibandingkan dengan tahun-tahun terdahulu sebab tahun ni bonus kepada Pandelela yang berjaya meraih gangsa dalam acara terjun. Ucapan tahniah kepada beliau dan Datuk Lee Chong Wei (DLCW) yang berjaya meraih pingat Perak kedua bagi acara badminton.

Walaupun hari tu aku solat terawih lewat dan bersendirian slepas melihat kekalahan DLCW menentang Lin Dan. Sememangnya Lin Dan dapat mengatasi ketangkasan DLCW serta mengawal gelanggang dengan baik sekali. Tak pe la, kali ini ucapan Semoga Berjaya kepada atlit2 paralimpik kita semoga berjaya dalam Paralimpik 2012. Semoga dapat mengutip banyak pingat dalam kejohanan kali ini.

Posting kali ini, nak tunjuk gambar2 lama Olimpik 1908 di London. Fuh lama tu, memang classic abih. hehehhe

P/S: Kali ni banyak betul spekulasi mengenai persembahan pembukaan, logo dan maskot Olimpik 2012 yang mempunyai unsur2 Freemason (bagi pendapat aku la). Doakan agar kita dijauhi oleh fitnah2 Dajjal. Inshallah.



Sabtu, 11 Ogos 2012

Iklan raya Bernas 2012


Assalam semua,

Puasa kali ni alhamdulillah aku dapat jalaninya dengan baik sekali. Alhamdulillah syukur kepadaNya atas rahmat yang diberikan utk berpuasa selama sebulan. Puasa kali ni aku rasa kene berdiet la, sahur jer makan sikit jer sbb minggu pertama puasa aritu badan makin naik, bukan makin turun sebb byk makan n tidur. kali ni aku ubah la. Alhamdulillah la turun sikit berat badan aku 3 kg. hehehe

Tapi posting kali ni aku nak review iklan raya dari BERNAS iaitu syarikat Beras Nasional. Bagi aku iklan ni paling bermakna utk kita yang ada ibu bapa supaya hargai ibu bapa kita. Kalo diluar iklan, aku respek gak kat budak2 yatim piatu ni sbb boleh berdikari walaupun ibu bapa tiada. Iklan ni kisah kan sorang budak pekak n bisu yang ingin nak lawat kubur mak dia. dia ada kawan yang buta so dia minta kawan buta ni teman dia balik kmpg kat segamat.

Bermula la perjalanan dua org hamba Allah ini menuju ke kampung si bisu n pekak ini. Namun perjalanan nya mengalami pelbagai dugaan, akhrinya sampai ke kampung dan melawat kubur mak si bisu n pekak ni.

Ahad, 29 Julai 2012

Hari2 terakhir bergelar mahasiswa


Akhirnya, selesai gak la pelajaran master aku dalam bidang Grid Computing. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah kerana memudahkan urusanku dalam menyetelkan segala projek dan assignments untuk master ini. Fuh, mmg mencabar betul buat master sambil bekerja ni. Penat gak la. Bayangkan pagi kerja, pastu balik plak gi kelas. Aku pun baru jer isi dan selesaikan borang GS-17 untuk master aku ini. Inshallah bulan 10 ni kalo tak de apa2 aku akan menjalani hari konvokesyen kali yang ke-3 untuk diri ini.


Memandangkan bulan Ramadhan yang telah menjelang ini. Rasanya tak terlambat nak ucapkan Selamat Berpuasa dan Selamat Menyambut bulan Ramadhan kepada semua terutama yang membaca blog aku ini. Namun bulan puasa kali ini teringat plak ketika aku terpaksa berbuka puasa waktu rehat kelas. rasa seronok gak yer la berbuka dengan kawan2 master macam Hisham, Edy, Fairus serta Kak Eija dan suaminya, Abg Zul. Masa tu gak aku berpengalaman berbuka puasa dengan pak Arab2 ni. Rasa pelik dan terkejut pun ada. Tak pe la biar ia jadi kenangan manis bersama2.

Walau macam mana pun, aku bersyukur kepada Allah kerana dapat berpuasa pada kali ini. Harap dapat meneruskan puasa sebulan ini dengan dipenuhi dengan amalan2 baik dan beribadah. Inshallah

Jumaat, 13 Julai 2012

Aku dan Ray Ban

Sejak dulu mmg aku ingin untuk memiliki sepasang cermin mata yang berjenama mungkin kalo tgk harga mmg tak mampu nak miliki walaupun harganya melebihi RM 200 sbb ia cermin mata. Nak2 bila dah kerja ni,  rasa sayang plak nak bazirkan duit beli cermin mata yang mahal2 ni, sebb aku rasa baik beli benda yang berfaedah macam makanan, makanan dan makanan. hahahha. asyik makan jer, mana perut tak besar.


Tapi bila dah makin tua ni, aku sedar betapa pentingnya cermin mata gelap untuk penunggang motor macam aku ni. sebb makin lama makin naik tahap silau mata aku ni, nak2 bila menjelang tgh hari dan bila matahari memancar dengan teriknya. At last aku beli gak sepasang cermin mata berjenama Ray Ban jenis Ray Ban Predator Flight Extreme. Tapi buat masa ni mmg ok la cermin mata ni, harga dalam RM250 aku beli kat FB site yang bernama Optics Garage. Penghantaran pun puas hati gak.

So dengan cara ni, ia dapat menyelamatkan mata aku dari terdedah dengan silauan UV yang boleh merosakkan mata. hehhehe.

Sabtu, 24 Mac 2012

Alhamdulillah syukur

Assalamualaikum,

Masih ramai lagi yang masih belum buat e-filing, pelik gak aku. Bukan susah pun, tapi masih ramai yang bagi alasan belum kuar borang J dari majikan, tapi kalo dah dapat cepat2 la buat sebelum kene denda. Tahun ni kali kedua aku wat e-filing, alhamdulillah buat cepat then kalo ada terlebih bayar cepat plak dapat, direct transfer plak tu. Hehe, tgh2 aku sesak ni alhamdulillah dah masuk duit claim tu.

Minggu ni gak SPM dah kuar, so adik aku Masyitah berjaya dapat 6A 2B 1C, tahniah aku ucapkan. Bagus la sebb dia dapat pencapaian SPM tertinggi dalam family aku. Hehhe, takde la dia ikut perangai aku sekadar 3A jer. Namun apa pun, rezeki masing2  dan kene la suruh dia berusaha dan membuat pilihan tepat untuk tentukan hidup beliau.

Sekian

Ahad, 18 Mac 2012

Mcm mana yer?

Assalamualaikum,

Minggu ni agak memenatkan diri aku, sebab minggu cuti sekolah jadi memang agak busy sikit sebab mak aku n adik2 aku selalunya akan lepak KL. So, setiap malam diaorg akan keluar mungkin ke rumah kakak aku, melawat adik aku kat UIA dan pergi la mana2 at least makan luar kot.


Tapi minggu ni gak aku nak gi redeem barang yang aku beli melalui Groupon yang mana aku dah membeli sebuah TV Toshiba Regza dan Samsung Camera ES80 dengan harga RM999. It's quite cheap and reasonable. Mungkin tauke kedai nak clear stock kot. Ada org cadang baik beli LED TV tapi aku rasa just nak tgk tv jer pun, lagipun teknologi siaran TV Malaysia ni belum sampai tahap LED lagi. So mmg membazir.

So mak aku pun nak membeli jugak sebuah notebook dalam masa yang sama, so hari tu Plaza Low Yat ada buat promotion notebook and gadget2 lain dijual dengan harga yang murah. So hari tu dia angkat Fujitsu LH531 yang bestnya Intel i3 beb, boleh tahan gak la sebab diorg bagi Windows 7 Free sekali dan sebagai seorg IT Savvy mmg aku tau Windows tu original sbb aku yang setup laptop ni. Lepas tu mcm2 free gift diorg kasi, mmg terkejut gak la aku tgk. Untung plak mak aku beli, sepanjang hari tu dia senyum jer walaupun pagi tu dia bergaduh dengan Guru Besar sekolah dia. Tak pe mak, janji mak happy.


Untuk tahun ni, aku rasa aku perlu kawal berat badan aku. Huhu, biasa la mcm2 jadi, stress lagi, problem lagi dan menyebabkan aku makin nak makan hari2. Sehingga melebihi had. So kene la kurus berat badan

So apa2 hal, hidup kene diteruskan dan happy alwayzzzz

Rabu, 7 Mac 2012

Benda yang aku target selama ini

Assalam semua,

Awal tahun ni, aku tgk ramai plak member2 aku yang berjaya achieved diorang punya goal bagi kepuasan hati diorg. Kebanyakan mereka dah berjaya dapatkan macam kepuasan cth perkahwinan, hasilkan anak, yang perempuan bujang plak melancong sana sini, yang lelaki pun tak kurang nyer beli kete ke, melancong la. Then mcm2 la yang diorg dah berjaya dapatkan apa yang diorg nak. So aku rasa aku pun deserve to get it.

Ok, skang ni plak aku nak listkan beberapa benda yang aku nak achieve sepatutnya tapi sampai skang tak jalan2. Antaranya ialah:

  1. Nak kurus, tapi tak kurus2 lagi (still tgh usaha, Inshallah dah ada penasihat kat office ni, hehehehe)
  2. Nak kawin tapi calon belum lagi jumpa
  3. Nak beli kete, tapi kewangan belum mampu.
  4. Nak beli motorsikal berkuasa tinggi, inshallah tgh fikir
  5. Nak melancong, inshallah tahun ni nak start
So, skang ni aku dah fikir masak2. Oleh kerana tahun ni aku tak de komitmen dari segi relationship so aku boleh tinggal azam no 2. So skang ni antara no 3 atau 4. So, semalam aku dgr budak kelas Master aku Shatish dah mula order Kawasaki ER6 kat kedai area Sepang guna AEON kredit. So kat kepala aku, apa salahnya kalo aku pun start. So mlm tadi pun aku google la, motorsikal berkuasa 250cc sebb aku tak de lesen B full hehhehe. So buat permulaan ni, biar la motor berkuasa 250cc aku test dulu. Bila dah agak2 terror, so up la lagi CC tu. hehehe

Honda CBR 250
Kawasaki Ninja 250R
Kawasaki Vulcan 250


Setelah membuat penyelidikan, aku tgk ada tiga buah motor yang aku dah berkenan untuk kategori 250cc ini. Model2nya adalah seperti dibawah. Namun aku memikirkan dari segi keselesaan dan impian aku juga. Kalo ikutkan hati nak angkat Kawasaki Vulcan 250 ni, sebb aku mmg dari dulu minat motor easy rider ni kononnya nampak cool la kan, hehehhe. tapi sebenarnya aku dah lama teruja dengan motor easy rider ni masa aku naik skuter dari melaka ke UTM aku tgk motor virago ni nampak steady jer bawak asyik aku jer makan asap. uwekkkkk....

So, mcm mana pembaca2 ada cadangan untuk pemilihan motor aku ni? hehehe, sila beri cadangan


Ahad, 4 Mac 2012

Pemergian Tok Usop



Assalam semua,

Aku bermula mengenal huruf di dalam Al Quran sejak tadika lagi, ketika itu mak agak pening juga untuk mencari sorang guru ngaji yang sesuai untuk anaknya mengenal apa itu Al Quran serta isinya. Kadang-kadang aku tidak mengerti kenapa susah sangat mak nak cari guru ngaji Al Quran. Yer la bagi aku kat tadika dah ada cikgu yang boleh ajar huruf2 dalam Al Quran iaitu Alif, Ba, Ta.

Didalam pencarian itu, akhirnya dapat juga mak mencari guru ngaji yang merupakan jiran datuk aku hanya 50 meter dari rumah aku. Guru ngaji aku ini dikenali dengan nama Tok Usop dan isterinya Nek Nah. Tok Usop dan datuk aku mmg bersahabat baik sehingga sekarang mmg berkawan baik. Namun, bila semakin tua badan mula tak larat dan hanya sekali sekala berjumpa.

Semasa mengaji dengan beliau, aku amat rapat dengan Tok Usop dan dah mcm atuk aku sendiri. Bagi aku, beliau sangat mesra dengan senyuman jika setiap kali aku datang mengaji dengan beliau. Tapi bila sesi mengaji, beliau sangat serius dan rotan jika ada pelajar yang main2 dengan ayat Al Quran. Jika dah abis mengaji, beliau akan memanggil anak murid nya minum jika Nek Nah buatkan air bagi menghilangkan haus. Dari situ, bab Iqra aku kira dah fasih utk membaca Al Quran dengan surah2 pendek. Alhamdulillah. Namun, pembelajaran AlQuran dengan beliau tidak lama kerana family kena pindah ke Johor atas urusan kerja ayah.

Pada 3 Mac 2012 bersamaan hari Sabtu pada pukul 12 tgh malam, beliau telah menghembuskan nafas terakhir pada umur beliau 95 tahun. Beliau didapati hanya sakit tua. Namun aku sangat terharu dengan jasa beliau dalam pembelajaran Al Quran. Sejak dari aku tinggalkan pembelajaran AlQuran dengan beliau, beliau masih mengajar AlQuran walaupun hanya berbaring di atas katil kerana terlantar sakit. Subahanallah, tabah semangat beliau dalam mengajar kitab Allah kepada orang Islam. Melihatkan jasadnya yang tersenyum, inshallah Tok Usop berada dikalangan orang yang beriman.

Kepada kawan2 yang membaca posting ini, harap dapat sedekahkan surah Al-Fatihah kepada Tok Usop semoga beliau dicucuri rahmat hendaknya

Jumaat, 2 Mac 2012

Apa itu LYNAS?

Assalam semua,

Isu ini aku ada bangkit kan pada post yang lepas. Cuma pada kali ini aku nak kongsikan ringkasan mengenai LYNAS ini pada korang semua. Harap korang fikir2kan la kebaikan dan keburukan memproses bahan radioaktif ini kepada rakyat Malaysia.




Rabu, 29 Februari 2012

What You Still Can?


Motivasi kepada sesiapa yang ingin berjaya, sebab aku percaya pada prinsip ini "Yang Terbaik tidak semestinya datang dari Yang terbaik".

Akhir Februari 2012

Assalam semua,

Hari ini adalah hari terakhir bagi bulan Februari 2012, mcm2 perkara yang dah terjadi yang mana ia memberi kesan dalam hidup aku. Sampai aku rasa diri ni teruk sangat, tapi apa2 pun yang berlaku harap ia dapat memberi pengajaran kepada diri aku dan orang di sekeliling aku. Namun apa2 pun yang berlaku, aku masih ada keluarga dan rakan2 yang masih ingin membantu aku dalam susah dan senang.

Namun sekarang, aku sudah kembali single macam dulu. Ia membuatkan aku rasa tahun ni aku rasa banyak benda aku nak kene fokus. Dengan master aku, dengan kerja aku, dengan melancong, dengan nak beli kenderaan baru (masih dalam pertimbangan). Soal jodoh plak aku serah pada Yang Maha Esa. Sbb buat masa ni aku dah give up. huhuhu

Namun apa2 pun perancangan, Allah yang tentukan. Itu mmg terbukti dan aku percaya. So hidup perlu diteruskan walau apa pun yang terjadi. Syukur Alhamdulillah kerana diberi peluang untuk hidup dan bekerja bagi memenuhi tuntutan ibadah kepada Allah swt.


Ahad, 22 Januari 2012

Online Tijarah

Assalamualaikum semua,

Sejak akhir2 ini, macam2 benda dah aku plan untuk tahun ni. Tapi mcm biasa la, kita manusia hanya rancang tapi akhirnya Allah tentukan. Erm redha  jer la kententuan Allah pada diri aku ni. Tapi kadang2 putus asa gak untuk plan2 ni sbb jika berjaya alhamdulillah, jika tak hampa jer. Penat gak la.

Tapi tahun ni aku nak berniaga la secara online. So aku pun dah wujudkan blog perniagaan aku http://onlinetijarah.blogspot.com/ dan sesiapa yang berminat dengan kerongsang dan mutiara boleh la tgk. ni baru permulaan, nanti akan ada stok baru utk sesiapa yang berminat nak beli. Tapi bukan tu saja, benda2 lain pun akan dijual. Heheheh.

Sekian, terima kasih

Ahad, 8 Januari 2012

Kembali Macam Budak Degree

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dah lama tak menulis, rasa mcm tak best pun biarkan blog aku ni terbiar. Kalo rumah terbiar org kata ada hantu, ni kalo blog terbiar nak kata apa ek? Hehehehe. Untuk pengetahuan semua, aku ni dah lama tak menulis sebab busy dengan Master ni. huhuhu, penat gak.

Kadang2 aku rasa menyesal pun ada, tapi disebabkan masa depan aku yang aku rasa aku dah plan baik punya. Namun kita kene ingat macam mana baik pun rancangan kita, rancangan Allah itu lagi hebat. Oleh sebab itu, aku serahkan semuanya kepada Allah dengan apa yang aku rancangkan selama ini. Harap semua berjalan dengan lancar untuk tahun baru ini.

Skang ni dah masuk fasa Master proposal, so faham2 la busy mcm mana. nak kene wat report and programming dan harap semuanya berjaya mengikut perancangan. Namun masih ada gak subjek2 lain yang perlu diambil perhatian. Fuh, cepat la abis. Semoga apa yang dirancang berjaya, inshallah aminnnn

Sabtu, 7 Januari 2012

Galaxy Nexus



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Posting kali ni nak ceritakan satu product baru keluaran Galaxy dan mendapat kerjasama oleh Google. Pada Galaxy Nexus ini, kiranya Google sudah mempertaruhkan the new version of Android 4.0 iaitu Ice Cream Sandwich. Pergh mcm makanan yang sedap plak, hehehhe. Yup, Android 4.0 ini mempunyai spesifikasi yang sangat menarik. Yang bestnya Android 4.0 membolehkan camera digunakan untuk menangkap panorama view. Giler gempak. So lepas ni, sapa2 yang selalu kene perli gambar tak muat tu jgn risau sebb panorama view ni ada. hehehe, inshallah ramai2 boleh muat nyer.

Apa2 pun boleh lah layari laman web ini http://www.google.com/nexus untuk lebih lanjut mengenai Galaxy Nexus.