Ahad, 5 Disember 2010

Genap setahun dah......

Ni adalah officemate aku di TM. hehehhe.


Assalamualaikum pembaca,

Agak lama tak menulis blog ni, maklumlah busy dengan kerja2 yang memaang telah menyibukkan diri ini. Ok la, ruangan kali ini sebenarnya hendak memberitahu sebenarnya aku dah setahun bekerja di Telekom Malaysia. Pada tanggal 1 Disember 2010, adalah tarikh yang mana aku dah bekerja setahun di Telekom Malaysia, yang mana company ni dah menaja pelajaran aku masa diploma. Terima kasih TM dan sekarang masa untuk aku membalas jasa.

Bekerja di TM bagi aku adalah perkara yang agak menyeronokkan walaupun banyak masalah, dugaan dan ujian yang telah aku lalui dan berjaya diatasi dengan bantuan rakan2 office yang lain. Ucapan terima kasih kepada mereka semua kerana menolong aku untuk memudahkan urusan aku. Terima kasij tak terhingga kepada En Khairi dan Pn Izlin kerana membantu dan asyik suruh aku mengorat anak Tan Sri. hehehhe.

Terima kasih juga kepada bos besar aku iaitu En Hazarudin kerana  memberikan kelonggaran kepada aku dtg lambat sikit, panjangkan tempoh kerja, luluskan cuti dan akhir sekali belanja makan. hahahhaha, Kat TM Taman Desa banyak perkara boleh dilakukan seperti main ping pong waktu lunch n after office hours. (Hari2 main tak kurus2 gak). Best2 n skang aku dah kira tahap intermediate player. hhuhuhu.

Pengumuman jugak bahawa aku sudah tamat semester pertama di UPM dan berjaya lulus iaitu dengan mendapat 3.167. hehehhe. Yuhuuu, tak re-sit semester. penat tu aku pulun masa final exam. hehehehhe, letih gak la, Ngan kerja dan belajar, so kepada sesiapa yang nak keje sambil blaja kena la bersedia dan jangan main terjah jer macam aku. hehehehh. last2 mengeluh.

Sabtu, 20 November 2010

Pengalaman di MIMOS

Awal bulan november, aku dan budak kelas master dari UPM ada buat lawatan ke MIMOS. Lawatan ni pun dibuat untuk mempelajari dan melihat apa itu high performance computing dan grid computing. Teknologi grid di Malaysia dikira akan maju dengan cepat kerana semakin ramai pengguna internet kat Malaysia.

Kerjasama kerajaan dan MIMOS membina Grid juga dah banyak membantu ke arah kemajuan teknologi Malaysia. Cth utk pendidikan, automotif, animasi upin dan ipin dan macam2 lagi. Boleh layari laman web MIMOS.

P/S: dulu ada gak mohon minta kerja kat MIMOS tapi tak dpt. Sebab tgk kat MIMOS dia ada a group of intelligence so qualifications aku belum layak lagi la. Tgk team Diorg mmg ramai org Malaysia yg graduate overseas dan ada yang mmg dah jadi sainstis kat overseas. Erm tak pe TM perlukan aku. Hehehe.
Published with Blogger-droid v1.6.5

Rabu, 10 November 2010

Buat tu tak kena, buat ni tak kena

Salam,

Agak lama juga tak berblog ni, maklum lah agak busy sikit dengan kerja dan assignment yang agak berlambak dah ni. Erm namun ada jugak member2 yang memanggil untuk saya memberi komen mengenai bajet 2011 dan program tranformasi ekonomi yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri kita Dato' Seri Najib.

Bagi saya sebagai rakyat Malaysia, bajet 2011 pada kali ini kira boleh dikatakan sama sahaja dengan bajet2 sebelum ini yang tidak tercapai. Tetapi bajet kali ini lebih menjurus kepada peningkatan ekonomi Malaysia yang seperti mana yang kita tahu tema bajet 2011 ialah "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi". Pada bajet kali ini, apa yang saya tidak puas hati ialah pembinaan Menara 100 tingkat yang diberi nama Menara Warisan Merdeka yang mana RM 5 Billion ialah anggaran kos untuk membina bangunan ini. Apa yang saya lihat, pembinaan ini adalah satu pembaziran dimana seperti mana yang kita tahu banyak lagi bangunan kerajaan yang sepatutnya boleh digunakan telah terbiar kosong. Tidak usah kata bangunan kerajaan, tetapi bangunan kebanggaan kita Twin Tower KLCC pun masih banyak yang kosong. Sehingga ada yang mengatakan telah jadi tempat hantu bersarang.

Seperti mana yang kita tahu, bahawa kos pembinaan Petronas daripada kos RM 4.8 Billion tetapi apabila siap ia meningkat sampai mencecah RM 10 Billion. Pada mulanya kita nampak megah dengan bangunan ini namun diakhirnya Petronas yang rugi kerana banyak aras yang kosong tidak dipakai oleh Petronas sendiri. Inikan pula nak membina satu lagi menara yang mana kos ini akan ditanggung oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB). Namun mana datangnya pula duit PNB ni, kalo bukan hasil titik peluh rakyat yang melabur kat diorang.

Satu lagi mcm mana Datin Rosmah plak yang tak memegang apa2 jawatan dalam kerajaan pun boleh dapat bajet sebanyak RM 100 juta bagi menjayakan program permata. Bagi aku kalo nak bagi pun cover2 la biar bawah Kementerian Pelajaran.Sayang betul najib kat Rosmah. Tapi tak pe sebab aku tgk permata ni pun ada gak gunanya.

Namun at last aku tgk bajet 2010 ni bukan untuk langkah2 penjimatan, seperti mana yang kita tahu negar kita telah mengalami defisit kekal selama 7 tahun. apa yang merungsingkan ialah hutang negara semakin meningkat sehingga RM362.39 bilion pada tahun 2009. Ini adalah laporan ketua audit negara. Yang mana ada laporan mengatakan Malaysia akan bankrup pada tahun 2019 iaitu hutang yang melebihi RM 1,000 bilion (petikan dari Datuk Seri Idris Jala). Ada yang mengatakan pada saya, kalo pembangkang memerintah Malaysia lagi takde kemajuan. Bagi saya biara kemajuan tu slow and steady tapi, ekonomi negara meningkat.

Menegenai ETP pula, saya sangat tidak bersetuju dengan program ini membentuk perubahan ekonomi Malaysia. Yang mana, saya melihatkan ekonomi kita hendak berkiblatkan cara hidup barat yang mana Najib akan aplikasikannya di Malaysia. Kita boleh lihat pada ETP itu, dimana beliau akan memperbanyakkan pusat hiburan dan spa supaya Malaysia dijadikan hab untuk hiburan bagi meningkatkan ekonomi Malaysia. Adakah kita terlalu desperate sehingga sanggup menjadi jahil tanpa menghiraukan sensitiviti agama Islam? Adakah beliau tidak fikir lagi banyak pusat hiburana akan mendatangkan kesan buruk kepada masyarakat kat Malaysia ini. Cukup lah apa yang kita lihat pada Amerika pada hari ini, dan janganlah kita mempertaruhkan masa depan muda mudi kita.

P/S: Saya harapkan perkara ini dipandang serius oleh ulama dan kita sebagai rakyat. Jgn biarkan pemimpin kita sesuka hati membuat perkara2 mungkar walaupun beliau pemimpin. Jangan sampai kita dilaknat oleh Allah sehingga ditimpa pelbagai bencana dan musibah disebabkan setitik nila habis rosak susu sebelanga. Cukuplah dengan anak haram, kaki judi, kaki botol, yang telah menjadi isu hangat kat negara kita, jangan lah ditambah lagi. lebih baik dicegah dari melarat sehingga susah diubati.

Sabtu, 30 Oktober 2010

UMNO KELIRU DAN TERUS KELIRU

Tergerak hati saya untuk memberikan ulasan berkenaan kenyataan Timbalan Presiden UMNO ketika berkempen di Galas, semalam. Seperti yang disiarkan di bawah ajuk TPM BIDAS ’FATWA’ IKUT SUKA PAS di muka 3, akhbar Utusan Malaysia, 28 Oktober 2010, Tan Sri Muhyiddin Yasin dilaporkan menyebut :

''Perangai mereka macam biasalah, apa yang mereka buat 'halal' yang kita 'haram', yang dia (buat) masuk syurga, yang kita masuk neraka. Dari segi konteks kerjasama dengan masyarakat apa bezanya antara DAP dan MCA,"

Nampaknya pilihanraya kecil N.45 Dun Galas sekali lagi menjadi medan UMNO untuk menghentam PAS khususnya berkenaan kerjasama PAS dengan DAP. Nampak sangat kemarahan UMNO apabila PAS menjalinkan hubungan kerjasama dengan DAP. Gerun benar UMNO apabila PAS yang dijadikan hantu untuk menakut-nakutkan masyarakat Cina rupa-rupanya sudah boleh didekati dan tidak lagi digeruni.

Perbezaan kerjasama antara UMNO dan MCA serta MIC dalam Barisan Nasional dengan kerjasama PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat amat jelas sekali. Bagaikan langit dengan bumi. Hairannya, penjelasan demi penjelasan telah diberikan. Namun, apabila telinga disumbat dan mata ditutup, tidak ada gunanya segala penjelasan yang diberikan. Pada hemat saya, pemimpin UMNO sudah tenggelam dalam keghairahan untuk memburu kemenangan di Galas, hingga lupa tinggi rendahnya lantai tempat berpijak.

Beberapa hari lepas, orang yang sama telah mencadangkan supaya Sejarah menjadi mata pelajaran yang wajib lulus dalam SPM mulai tahun 2013, saya ingin menambah bahawa al-Quran sendiri tidak pernah meninggalkan aspek sejarah dalam penceritaannya. Bermula dengan sejarah penciptaan manusia seterusnya sejarah dakwah para nabi dan juga sejarah kehancuran umat-umat terdahulu, al-Quran mahukan kita belajar dari sejarah. Justeru, PAS sendiri tidak pernah lupa untuk berguru dengan sejarah.

Bukankah sejarah mencatit bagaimana PAS telah diajak masuk bergabung ke dalam Barisan Nasional oleh Allahyarham Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia pada tahun 1973? Dengan hati yang ikhlas, PAS pada masa itu menyambut huluran tangan perpaduan tanpa menyedari musibah yang akan dihadapi. Rupanya Barisan Nasional hanyalah merupakan perangkap bagi PAS. PAS bergabung dengan UMNO membentuk Barisan Nasional demi perpaduan, namun hasilnya PAS di Kelantan khususnya telah berpecah kepada empat :- PAS, Bebas Bersatu, Hamim dan Berjasa. PAS hampir-hampir ranap akibat perpecahan tersebut. Seterusnya peristiwa PAS ditendang daripada Barisan Nasional dan akhirnya kehilangan kerajaan di Kelantan pada tahun 1978. Apa hasilnya kerjasama PAS dengan UMNO? Tangan UMNO yang terkapai-kapai kelemasan dipegang erat oleh PAS, lalu PAS pula ditendang supaya lemas keseorangan.

Dengan DAP yang dikatakan chauvinis Cina, PAS tidak dikhianati. Jika Timbalan Perdana Menteri bertanya, apa bezanya kerjama dalam Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat? Jawapannya, kerjasama PAS dengan DAP dalam Pakatan Rakyat tidak pernah menjejaskan prinsip PAS sebagai sebuah gerakan Islam. PAS masih dengan agenda Islamnya bahkan kami di Kelantan setiap tahun meraikan Hari Hudud. Islam tidak pernah diketepikan di dalam perjuangan PAS. Bahkan DAP sendiri pernah keluar daripada Barisan Alternatif apabila tidak dapat menerima agenda Islam yang dibawa oleh PAS. Secara umumnya, pemimpin DAP tidak anti Islam dan hari ini beransur-ansur mengenali Islam. Sekurang-kurangnya Islam sudah tidak digeruni oleh non muslim sebagaimana yang UMNO mahukan. Pemimpin DAP sekurang-kurangnya ada yang sudah boleh memetik ayat-ayat al-Quran untuk rujukan, pemimpin UMNO pula semakin menjauhi al-Quran. Ingin saya bertanya, apa ruginya Islam apabila DAP mula berjinak-jinak dengan Islam?

Sayang sekali, UMNO masih berfikir dengan kerangka perjuangan Melayu yang sempit. Melayu pun tidak terbela, Islam pun tidak terjaga. Umpama lebai malang, ke hilir pun berlapar, ke hulu pun tidak kenyang. Kononnya, bila Melayu dan Islam ialah perkara yang sama. Jika demikian, kenapa UMNO membenarkan isteri Perdana Menteri sendiri menjadi penaung Islamic Fashion Festival? Pada saat umat Islam yang prihatin di seluruh Malaysia bangun menentang program maksiat yang dibuat atas nama Islam ini, di mana pula ’keris’ pemimpin UMNO? Tersimpan dalam sarungkah atau hanya menjadi hiasan di dinding? Manakala hari ini apabila pentadbiran kerajaan UMNO/Barisan Nasional bercadang untuk menjadikan Malaysia sebuah hub pusat hiburan malam kononnya bagi memacu industri pelancongan mengikut Program Transformasi Ekonomi (ETP), di pagar mana pula disangkut agenda Melayu Islam ala UMNO?

Hakikatnya, UMNO yang memperalatkan Islam. Bila tersepit, Islam juga yang dicari. Bukankah salah seorang Naib Presiden UMNO sendiri sewaktu Perhimpunan Agung UMNO yang lepas mencadangkan supaya UMNO menjadikan masjid sebagai tempat untuk mendaftar pengundi baru? Hairan saya, tidakkan bagi UMNO politik tidak boleh dibawa ke masjid? Hari ini, bila tersepit UMNO sendiri mula menggadaikan prinsip? Bukankah saya dihentam begitu teruk kerana kononnya ingin berpolitik di atas masjid? Nampaknya, selepas bangunan UMNO di Kota Bharu sudah terjual, UMNO sendiri sudah ingin menjual prinsipnya pula..

Nasihat saya, kembalilah kepada Islam. Tinggalkanlah pemikiran sekular yang tidak akan sampai ke akhirat. Sangatlah jauh berbeza pemikiran seorang mukmin dan seorang pendukung sekular.  Orang-orang Mukmin melihat jauh ke akhirat berbeza dengan orang-orang sekular melihat hanya setakat dunia sahaja. Umpama seorang anak yang berumur dua tiga tahun bila bersama ibunya ke pasar.   Anak kecil itu hanya berfikir untuk membeli belon dan alat-alat permainan yang boleh menyeronokkan.  Berbeza dengan pemikiran si ibu yang berfikir lebih jauh, pemikiran ibu berkisar kepentingan sekeluarga, apakah lauk pauk atau makanan yang perlu dibawa pulang untuk kesiapan rumah nanti.   Itulah perumpamaan pemikiran sekular yang hanya terhenti setakat di dunia, ia tidak lebih umpama seorang anak kecil yang hanya berfikir untuk alatan permainannya semata-mata!

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,
Pejabat Menteri Besar Kelantan

Bertarikh : 20 Dzulka'edah 1431 H | 28 Oktober 2010

P/S:  Dari sini Nik Aziz dah jawab kenapa dia tak nak perpaduan antara PAS dan UMNO. Apa yang dicakap memang betul. UMNO ni cuma nak jadi juara orang Melayu jer dan bila terdesak mula la sibuk nak cari Islam. Bila cari Islam bukan pengetahuan Islam yang dicari tapi cari PAS untuk mengatakan bahawa UMNO sangat concern dengan Islam.

Padahal apa yang aku tgk kebanyakan aktiviti yang UMNO buat tak pernah mendapat pendapat dari ulama2, ustaz, dan org berilmu. Cth terbaru Islamic Fashion Festival.Apa yang aku sarankan ialah kembalilah kepada Islam

Selasa, 31 Ogos 2010

Aku tak faham, apa benda yang ko bising. Bodoh?

Hari ini pada tanggal 31 Ogos 2010, ia tarikh di mana kita menyambut kemerdekaan yang ke 53. tapi aku masih bengang dengan sikap orang Malaysia yang tak habis2 dengan sikap yang tidak menunjukkan kemerdekaan yang telah 53 tahun berlalu. Mana taknya semalam, waktu aku nak masuk tidur masih lagi kedengaran bunyi2 "ramp" motorsikal yang kuat dari depan rumah aku. sekali lagi yang memalukan kita ialah budak melayu. Melayu oh melayu kenapa ko layu. orang lain dah ke depan tapi ko masih ke belakang dan terus mundur dari zaman globalisasi ini.

Bila ditegur ko marah, bila dimaki ko naik angin, itulah sikap budak2 sekarang yang tidak boleh ditegur dan semakin ditegur semakin menjadi2. Apa punca perkara ini? adakah sebab pemimpin negara, mak bapak, cikgu atau diri sendiri yang tak betul? Baru pakai motor pinjam ko dah berlagak macam pakai motor besar, ramp sana, ramp sini last2 minyak abis. aku memang benci betul budak bodoh macam ni. tak de otak.

Sekarang ni kat berita terutama berita UMNGOK, makin menjadi2 isu perkauman dan agama dimainkan. Aku tak faham perkara ni, kita dah 53 tahun merdeka kenapa masih lagi korang nak mainkan isu kaum. Woit tak de otak ke? Isu agama pun jadi masalah gak, bukan ke ramai ulama' dan ustaz kat Malaysia ni apa kata korang duduk semeja berbincang dengan isu ini. Tapi tak faham sebab politik, ustaz jadi bangang, rakyat jadi bangang pastu pemimpin yang bangang duduk gelak sampai jadi bangang.

Tapi aku setuju dengan Ustaz Asri dengan artikel dia, kita sebagai umat Islam ini sepatutnya menjadi contoh kepada agama lain atau kaum lain. Jadi cara hidup kita perlu memberi kesan kepada orang lain, tak perlu sampai orang kata Islam ni jumud dan kejam. Siapa kata dalam Islam tak boleh mendoakan orang bukan Islam? Rasulullah juga pernah mendoakan agar orang kafir dalam sejahtera dan dibuka pintu hati untuk Islam. Benda ini tak salah, jangankan sebab ko nak menang pilihanraya ko songsang semua yang betul jadi salah. Tindakan khatib yang baca doa tu tak salah, cuba tgk balik doa yang dibacakan tu, doa tu sebenarnya menyeluruh untuk semua pemimpin Islam dan bukan Islam.

Orang kafir masuk masjid pun tak salah, sebab Islam ini terbuka kepada sesiapa sahaja, tapi mungkin ahli parlimen serdang tu cuma perlu lebih sopan dalam pemakaian tapi tak pe dia pun mungkin kali pertama masuk surau. cuma kita sebagai umat Islam, perlu nasihat menasihati semoga yang bukan Islam ini faham apa yang tidak patut dan patut dilakukan didalam masjid atau surau. Kadang2 kita yang Islam ni pun masih ada yang tak menghormati surau dan masjid sebagai tempat ibadah.

P/S: Kita sepatutnya menjadikan surau dan masjid sebagai tempat untuk melakukan aktiviti yang sihat dan baik untuk masyarakat. Tidak tidak perlu jumud sehingga meletakkan masjid dan surau sebagai tempat ibadah sahaja. Banyak perkara yang boleh dilakukan di masjid atau surau, aku rasa kalo nak buat senaman aerobik pun bagus untuk semua agama dan kaum. Ini secara tidak langsung mendekatkan golongan muda dan orang bukan Islam mendekati dan memahami apa itu Islam. Jangan kita mengambil tindakan bodh dan jadi bodoh sampai menggadaikan maruah agama dan bangsa. Baik tak yah jadi pemimpin

Rabu, 11 Ogos 2010

Renungan bulan puasa

Salam pembaca,

Hari ini dah masuk hari pertama dalam bulan Ramadhan, so ni kali kedua aku berpuasa di Kuala Lumpur dan sebagai seorang pekerja. Semalam aku berjaya jugak sembahyang terawaih kat Masjid Bandar Tasik Selatan dan semasa menuju ke masjid aku tertawa terhadap diri sendiri. Yer la mana taknya, bila sembahyang terawih baru la nampak muka kat masjid kalo tak batang hidung pun tak nampak. Kadang2 rasa malu pun ada nak menjengah takut ada yang bertanya "Duk sini ke? Tak pernah nampak pun kat masjid ni". Tapi tak pe, aku teruskan gak pergi sembahyang di masjid dan On the way nak pergi masjid tu, berduyun2 org dtg nak bersembahyang terawih dan tiba2 masjid tu penuh macam org sembahyang jumaat.

On the way jalan ke masjid ni terdengar geng budak2 yang memperli sesama sendiri pasal solat ni. Salah satu ayat diorg "Poyo la, sembahyang wajib ko tak buat, tapi sembahyang terawih bukan main sibuk ko". Tapi aku rasa betul jugak ckp budak tu mana taknya, orang zaman sekarang ni pelik betul. Diorg ni lebih utamakan yang sunat dari yang wajib. Contoh dalam bab sembahyang. Sembahnyang fardhu ko tak nak buat tapi bila time puasa ko puasa then bila time sembahyang terawih sibuk jugak ko dtg. Bukanlah hendak ckp poyo tapi tak ada gunanya kalo berpuasa bagai nak rak, sembahyang tearawih tunggang terbalik  tapi solat fardhu lima waktu ko tak sempurnakan dan kadang2 tu ada lobang2 lagi.

So, diharapkan bulan puasa ni kepada yang hendak berubah teruskan niat tu dan jangan jadi mcm mat jenin.Ok la, ucapan selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa.

Khamis, 5 Ogos 2010

Blaja blaja blaja

Salam,

 Untuk sekian kalinya, aku meneruskan pembelajaran aku di peringkat Sarjana, tapi kali ni bukan di UTM tapi di UPM. Minggu ni minggu ke 4 dan masih dalam proses hendak mengenal rakan2 tmpat belaja aku ni. Tapi tak pe ni suma proses untuk blaja tentang hidup. Kat UPM ni sangat berbeza dengan UTM tempat aku belajar dahulu. Kat sini lecturer sangat ok dan motivate kita setiap kali dtg kelas, tapi apa yang best diorg sangat galakkan pelajar diorg buat Master by research atau PhD.

Diorg akan bagi motivasi dan solution untuk pelajar tu nampak apa yang hendak dibuat sehingga student mereka berjaya. Jadi tak hairan la kalo UPM dari segi research diorg lagi berjaya dari UTM. diorg menggalakkan pelajar mereka dan bukan kondem pelajar. Aku sangat respect lecturer kat sini rasa mcm nak buat research balik.


Gambar kali, aku nak tunjuk piala aku menang bowling tapi tempat ke 9. tak menang pun tapi at least boleh dibanggakan jugak la.hahhah. kat TM ni permainan bowling ni mcm sinonim dengan gaya sukan diorg jadi aku kene mencebur kan diri dalam bidang sukan ini. hahhaha

Kenapa tension aku bertambah?


Salam pembaca,

Agak lama jugak aku tak update blog aku ni, maklum la skang ni agak busy berbanding dahulu, balik rumah lepak jer. tak de masalah nak update blog. Sekarang ni dengan sambung blaja n kerja kat office yang berlambak2 menyebabkan aku agak surrender gak la.

Dulu masa aku belajar, aku rasa aku nak kerja ngan swasta n tak kerja ngan kerajaan atau GLC yang sangat memboringkan. Bagi aku takde apa yang boleh buat dan mungkin kalo kerja hanya duduk rilek dan tunggu waktu nak balik kerja. Tapi bila dah bekerja dengan TM ni, aku sedar kerja ngan TM ni tak mcm persepsi aku yang dulu. Lagi mencabar fizikal dan minda aku ini. Letih jugak la sampai kadang2 aku rasa mcm nak berenti. Tapi kadang2 ok gak kerja kat TM sebab enviroment yang best kene dengan jiwa aku.

Namun hidup perlu diteruskan, walaupun aku tau banyak agenda yang menanti aku dimasa akan datang. kat TM, aku lebih kepada develop system for supporting business untuk division aku. Tapi yang meletihkan adalah segala yang dibuat tak mengikut hukum 'Software Engineering'. Maksud aku kat sini adalah melanggar etika untuk membuat sistem. jadi ia menyebabkan system developer kelam kabut. bayangkan diorg bagi masa dalam 1 bulan untuk siapkan sistem from scratch to complete. Giler ke apa?

Jadi dalam proses ni habis teruk aku kene, kene maki la, kene pressure la, dan mcm2 la tapi aku learn from the best untuk lepaskan tekanan tu. Ni kata2 dari seorang manager masa aku gi kursus iaitu "Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri". Mula2 memang susah sebab aku ni jenis concern apa orang cakap tapi at last aku terima gak masuk dalam otak aku ni. kalo tak hari2 aku pressure. Mana taknya dengan kelas Master aku, pastu dengan kerja lagi, last aku tension gak la.

P/S: Jadi nasihat aku kat sini, kalo tension tu pandai2 la cari tempat utk lepaskan kemarahan tu. Macam aku, kat office aku ni ada tempat untuk ping pong jadi skang ni aku dah blaja sikit2 tentang ping pong. Jadi bila geram jer aku smash la bola ping pong tu. hahhahah

Rabu, 16 Jun 2010

Keturunan Yahudi

Sepertimana yang kita tahu, bahawa Yahudi laknatullah ni dah mula untuk berperang dengan umat Islam yang berada di Palestin dan tanpa  merasa  belas  kasihan mereka merampas hak orang Islam di Palestin dengan merampas bekalan dari kapal2 bantuan. Jika difikirkan semula sepatutnya diorang ni dari dulu patut dibunuh oleh Hitler sehingga mereka dianggap bangsa perosak.



Dalam dunia ini, tiada badan2 dan pertubuhan yang berani menghalang tindakan diorang ke atas negara lain. Namun masih ada yang berani seperti Iran dan Turki yang bersuara lantang untuk menghalang Yahudi dari bermaharajalela. Bukan mcm Malaysia yang menikus didalam sorakan beramai-ramai.

Saya hendak berkongsi mengenai keturunan yang Yahudi, yang mana kebanyakan dari kita memang dah tahu tetapi saya ingin kesimpulan penyelidikan mengenai keturunan yang Yahudi  dari seorang professor Dr Stephen Carr Leon. Penyelidikan beliau yang bertajuk "Why Yahudi so smart" menarik hati saya kenapa Yahudi melahirkan begitu ramai cendiakwan di seluruh dunia.

Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarikdapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman di Hollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebabnya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.
Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain. Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau
membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Setiap undangan yg saya perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan  bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam. Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah ...... tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi. Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ni dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikatnya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asak rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ 0.70cts !!! dan hasilnya?

Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

P/S: Bila aku baca mengenai penyelidikan ini, kita boleh lihat mcm mana diorg mengamalkan cara hidup dari awal persenyawaan hingga ke pembesaran anak. Kita boleh lihat cara yang mereka ikut kebanyakannya mengikut sunnah Rasulullah dari cara hidup hingga pemakanan.

Selasa, 18 Mei 2010

Isu Judi dan Konsert

Salam pembaca,

Kali ini saya amat bengang dengan keputusan kerajaan mengenai kelulusan judi dan konsert yang mana semakin menjadi-jadi. Seperti mana yang kita tahu, judi dan konsert yang melalaikan adalah haram dan tidak bagus dalam pembangunan insaniah di Malaysia terutama kepada umat Islam. Ini sepatutnya diambil serius oleh Majlis agama Islam, Majlis Fatwa, Majlis Ulamak dan mufti2 dalam menghalang isu ini dari berlanjutan. Saya sangat tak faham apa tugas mereka ini dan bagaimana tanggungjawab dalam menentukan hala tuju agama Islam di Malaysia ini.

Di bahagian kerajaan pula, mereka harus tahu bahawa BN itu hanya sebuah parti yang boleh jatuh bila2 masa sahaja dan jangan ingat rakyat bodoh dan tidak tahu apa2. Kerana setiap yang berlaku mesti ada hikmah dan kesannya. Bagaimana Najib dan sekutunya boleh meluluskan lesen judi bola sepak yang sememangnya diketahui haram disisi Islam? Jawapan yang diberikan adalah untuk menghapuskan judi yang dijalankan secara haram sempena Piala Dunia yang diadakan di Afrika Selatan. Adakah logik jawapan tersebut? Ia akan menjadi sangat logik jika yang meluluskan lesen judi  ini bukan orang Islam atau pemimpin negara bukan Islam. Saya menjadi hairan apabila Najib dan sekutunya menjadikan kerajaan Malaysia ini macam mak bapak diorg punya kerajaan kerana meluluskan lesen judi bola sepak tanpa perlu dapat persetujuan di Parlimen.

Bagaimana nak berkat kerajaan Malaysia dalam memacu pertumbuhan ekonomi dan pembentukan insaniah yang berkualiti jika hasil keuntungan judi dan arak disalurkan kepada pembangunan ekonomi, sosio-ekonomi dan kebajikan masyarakat. Anda boleh cari di YouTube tentang hasil keuntungan judi dan arak disalurkan ke mana dalam Malaysia ini yang dijelaska oleh Menteri sendiri.

P/S: Insaflah wahai pemimpin yang beragama Islam

Isnin, 10 Mei 2010

Pemergian seorang dijadikan mainan politik

Salam,

Sebelum pergi lebih jauh mengenai tajuk hari ini, saya hendak mengucapkan tahniah kepada Barisan Nasional kerana telah memenangi Dun Hulu Selangor. Bagi saya, ini secara tidak langsung melihatkan bagaimana rakyat memilih untuk tidak memikirkan secara langsung bagaimana hendak menukarkan pemikiran. Bagi saya it's time to change kerana kita kena ubah pemikiran kita bahawa kuasa rakyat menentukan segala-galanya dan bukan kerajaan menentukan kita. Kerajaan hanya menjalankan polisi yang ada mengikut situasi rakyat dan bukannya menindas rakyat.

Untuk tajuk posting kali ini, saya hendak membincangkan tentang budak yang mati ditembak polis ketika pulang dari berjumpa kawan pada lewat malam. Jika dibaca teliti mengenai laporan polis yang dibuat oleh kawan si mati, saya mempunyai dua pandangan yang mana kedua2nya bersalah namun saya lebih menyalahkan anggota polis yang bertugas kerana sikap tidak professional dalam menentukan sesuatu keadaan. Jika dilihat ibu bapa si mangsa langsung tidak menjaga dan mengambil tahu anak mereka sehingga boleh si anak yang berumur 15 tahun boleh mengambil kunci kereta untuk berjumpa kawan pada lewat malam.

Si anak yang telah melanggar sebuah kereta dan motor mesti akan berasa cuak dan bersalah kerana telah melakukan kesalahan yang jika ditangkap dan akan tankut dengan mak bapak mereka. Maka larikan diri hingga melepasi kereta polis. Yang peliknya macam mana polis boleh menembak kereta tersebut tanpa tahu apa yang ada dalam kereta tersebut sehingga si budak tadi di tembak dikepala. Saya merasakan kalo hendak menembak di tayar agak munsabah dan yang peliknya macam mana ia boleh dihalakan ke kepala. Jawapan yang diberikan oleh Ketua Polis Negara pula agak mengecewakan dan bagai hendak menutup kes ini dengan senang sahaja tanpa melakukan siasatan.

Jika dilihat pada anggota polis tersebut dimana sikap professionalisme yang diterapkan pada anggota polis untuk mengawal keselamatan rakyat. saya tidak menyalahkan 100% sebab ada anggota polis yang menjalankan tugas dengan baik. Namun dalam situasi begini, mungkin anggota polis nak menyelamatkan diri dari dibunuh oleh budak berumur 15 tahun yang disangka penjenayah. Sebab sekarang penjenayah makin merbahaya kerana masing2 ada taktik sendiri sehingga sanggup membunuh. Tapi terpulanglah kepada pendapat masing2 kerana setiap org ada pendapat kerana jika tanya pada polis mmg akan menyalahkan budak tersebut.

Ingatan kepada ibu bapa sentiasa tahu anak anda dimana dan kepada budak2 sekolah yang rasa dah besar kepala nak langgar peraturan jgn kelam kabut dan rileks untuk hadapi segala masalah. kalau silap kene tembak.

P/S: Bacaan Al-fatihah untuk adik Aminurashid

Rabu, 5 Mei 2010

Minggu-minggu kepenatan

Salam,

Dalam bulan April dan Mei ini adalah bulan yang agak busy bagi aku sebagai seorang staf TM. Maklumlah kalau projek dah masuk dan bos dah keluar macam2 perangai, maka terjadilah perkara yang diluar dugaan berlaku. Pergh, kadang2 mengeluh gak macam2 perangai ada. Bulan April aku telah menganjurkan satu kursus yang mengajar staf2 TM mcm mana nak menggunakan perisian Avaya IP Agent untuk dijadikan pusat pelanggan untuk aduan kerosakan dalam hartanah TM. Erm, nak kata happy tak gak sebab penat walaupun dianjurkan di TM Resort Port Dickson. Lastly, the course settle gak la. Terima kasih kepada staf2 TM tingkat 6 Wisma Taman Desa kerana memberikan sokongan dan ucapan terima kasih gak kat Abg Aery kerana tumpang kereta ke PD. Sorry tak dapat join karaoke dalam kereta sebab rasa penat sgt then tertido. hehehhehe.

Akhir bulan April dan awal bulan Mei ni sangat mencabar bagi aku yang buat kerja multitasking ini sebab disuruh membuat montage mengenai pelancaran 5S yang diadakan di Ibu Pejabat Bukit Timbalan, Johor Bahru. Pergh dengan ingatan terahadap Flash telah dilupakan sekian lama jadi aku terpaksa menggunakan aura dalaman untuk memanggil semula segala ilmu yang dicurahkan oleh En Ilish yang mengajar aku di Kolej Multimedia dulu. Siang malam tak tidur kerana masa yang diberikan sangat singkat iaitu seminggu jer. Walaupun agak marah namun hasil boleh dibanggakan. Nasib baik ok kalau tak, memang aku merajuk tak nak buat. hehhehe.

Di TM tempat kerja aku ni, aku didedahkan pelbagai bentuk kerja dan tidak bosanlah kerana tidak tertumpu pada satu kerja dan byk ilmu baru yang dipelajari. Yang terbaru adalah server yang aku kene handle so need to learn on how to configure server with Linux Red hat. Tapi aku amik ini sebagai pengalaman dan ilmu, semoga bersama2 lah kita menuju kejayaan. Bawah ni adalah kata2 semangat dalam TM. hehhehehe

One TM, Passion, Challenge

Sabtu, 3 April 2010

Pinjaman yang memeningkan

Salam pembaca,

Penulisan blog pada kali ini adalah disebabkan oleh melihat akaun cimb saya yang semakin berkurangan. Oleh kerana saya telah membuat pinjaman bank untuk akaun ASB. Tapi apa yang membinggungkan saya adalah saya perlu menstrukturkan semula kesemua pelan kewangan saya kerana telah melihat pinjaman dan kad kredit. Mungkin jika ada yang membaca blog saya akan mengatakan "tu la baru kerja dah banyak hutang sana sini". Saya kadang2 tidak berapa kisah dengan kata orang asalkan saya tahu duit yang saya laburkan adalah untuk simpanan masa depan yang kita tidak tahu sejauh mana Allah akan menguji kita.

Oleh kerana saya telah diterima oleh UPM untuk menyambung pelajaran saya semula di peringkat Sarjana jadi ia menambahkan pening dikepala untuk membayar duit belajar setiap semester. Jadi satu penambahan dalam pelan saya. Penyambungan belajar ini penting bagi mengejar satu peringkat dalam pekerjaan terutama di syarikat GLC seperti TM. Ini bukan saya reka cerita tapi AGM saya yang cakap "in TM if you want to go for achieving higher level you need certification". Di Malaysia ini bukan senang hendak mencari pekerjaan yang memuaskan hati dan ia tertakluk kepada anda untuk mencari dan memilih.

Bila melihat senarai kewangan, teringat pula hutang PTPTN yang masih belum langsai yang mana bulan2 saya terpaksa membayar RM 100. Tapi bila menerima penyata tahunan dari PTPTN saya tidak berpuas hati dengan kadar caj yang dikenakan kepada peminjam yang mana ia mengikut sistem konvensional. PTPTN harus mengikut cara perbankan islam yang mana telah ditetapkan jumlah yang dibayar. Bukan dengan mengenakan pada setiap tahun dan ia akan bertambah dan bertambah yang mana akan membebankan peminjam. Setiap pelajar yang bekerja telah ada tanggungjawab masing2 bukan semuanya kaya.

Akhir kata, kepada pembaca yang sudah bekerja fikirkan apa yang terbaik untuk anda bermula dari jangka masa pendek ke jangka masa panjang. Jangan leka berjoli sehingga habis duit gaji anda, lihat berapa banyak kerajaan telah sediakan berbillion-billion duit untuk perlaburan terutama untuk kaum Melayu.

P/S: Ini belum masuk pelan2 yang lain seperti kereta, beli rumah, kahwin dan bla, bla, bla

Rabu, 24 Mac 2010

Minggu yang sukar

Salam pembaca,

This week is my toughest week because first thing is I'm broke cause my pay day will be on 26 mac and second is my sister, Aca is not around cause going back to Melaka. So, I need to handle everything at Kuala Lumpur such as sidai baju, basuh baju, lipat baju and what that related tu baju I need to handle.

But the best thing about this week, my paper entitled "The power of Political Weblogs Towards Political Situation in Malaysia" that I have done last year has been accepted by International Journal of Computer Science and Systems (IJCSS). This is an honour to me because at last my article publish in journal and I put more effort to analysis and conclude all the knowledge and information that I collect from my resources. Click here to view. This work has been done when I'm doing my master but didn't get it because I quit. hahahhahaha. FYI, to publish in this journal I already paid RM1300. (Fuhh, borrowed from Mak. tq mak)

The third thing is my desire to have everything that I dream. This desire become aggressive when I got my credit card and like my friends said this credit card berhantu la, cannot be discipline and etc. So this happen to me when I want to buy everything that I need especially watch (see the previous post) and handphone (need to decide HTC diamond 2 or N97). After thinking deeply about the debts that I will face and I think I need to buy this handphone.

This week, after office hour I directly go to Plaza Low Yat and buying mouse for me and Mak. Alang2, I go there then I survey my new handphone which I go every floor that sell the handphone. But today, maybe is not my lucky day because my helmet have been stolen by somebody maybe mat repmit or mat pit. damn, i lost my RM 100 and after discount only RM 80
helmet. Luckily my motorcycle is safe and I go back home just cover my head with my rain coat and luckily there are no policemen. Syukur alhamdulillah going back to home safely without anything happen.

P/S: Mungkin ini adalah ujian Allah untuk aku sebagai hamba yang hina ini. huhuhuhu. salam

Jumaat, 19 Mac 2010

Sixth Sense Technology


Salam pembaca,

This week I want to try to write in English, so if i'm wrong please correct me. Ok, for this post, I want to tell you all about the sixth sense technology that has been created by Pranav Mistry who is one of the MIT student. He got the idea from the rollers in computer mouse and he used gestures concept to process the input.

video

If you already saw the movie named Minority Report which the hero is Tom cruise. In that movie, Tom Cruise used his hand to move the screen at the wall but the thing is Pranav can make the screen can be touched at every wall, book, paper and even at your palm. Incredible. We also can take photos by using our hand so we no need to using zoom lense by just adjusting your arm. hahahhaha. This technology just using a simple and cheap technology. Thank to my manager En Khairi told me about this info.

P/S: Macam mana aku bleh tak terfikir pasal benda ni. adusss.

Isnin, 15 Mac 2010

Perkara baru yang best tapi memeningkan


Salam pembaca,

Setelah beberapa bulan bekerja di TM ni, aku dah mula nak apply mcm2 yer la skang ni apply jer lulus. Yang menjadi target pertama aku adalah credit card dan pinjaman ASB. Start jer bulan Mac ari tu, aku dah terfikir-fikir nak apply my first credit card cause CIMB tgh wat promotion CIMB Islamic Petronas Master card. Untuk mencari kenyataan yang sebenar tentang credit card aku tanyalah pendapat kawan-kawan yang memberikan bermacam pendapat di facebook dan ayah aku selaku penasihat kewangan. Tapi bila ditimbang balik pendapat, akhirnya aku apply gak credit card. Walaupun ditentang hebat oleh beberapa pihak, pada minggu lepas kad tu selamat berada ditangan aku dan aku telah menggunakannya untuk barang pertama aku iaitu seutas jam tangan Casio Beside model baru BEM-506L-1AV http://www.casio-intl.com/wat/beside/bem-506.html#506l. Pergh setelah amoi tu goda aku last2, aku tertewas dan terbeli jugak aku menggunakan kad kredit yang baru aktif beberapa hari yang lepas. huhuhu. jadi tunggu la bil untuk membayarnya bila dpt gaji.

Minggu lepas jugak, bos aku Kak Izlin dah assign dua job untuk aku buat installation kat 2 region. Satu di Melaka and satu lagi di Teluk Intan, Perak. Di Melaka tak excited sangat sebab kampung halaman but di Teluk Intan aku excited.

Apa yang tak bestnya, aku kena jadi lone ranger sbb staff lain kene gi region lain. So, pagi Selasa aku dah bertolak dari KL ke Teluk Intan keseorangan (ada ajak seseorang tapi dia tak nak ikut). Abis jer installation selama 5 jam, aku pun makan kat medan selera berdekatan dengan TM Teluk Intan. Kemudian berjalan2 di kawasan pekan Teluk Intan. Pergh bosan giler pekan ni tak de apa yang best (minta maaf la orang Teluk Intan). Aku pun tangkap gambar menara teluk intan setelah berpusing-pusing di pekan teluk intan. Jadi gambar diatas adalah gambar menara teluk intan yang popular. Lepas ni kalau ada job kat teluk intan, mmg berat la hati nak terima.

P/S: Lepas jer swipe card aku dah risau plak tgk akaun card credit sebab bapak aku perli aku dia kata dah pandai berhutang. Tapi tgk la mcm mana bil nanti.

Khamis, 4 Mac 2010

Kisah yang menyeramkan

Salam,

Korang mesti pernah dengar cerita pasal rasuk merasuk la, kena santau la, pukau la, kes2 hantu la dan lain2 lagi. Yang best plak masa asrama plak ada la macam citer yang menakutkan mcm kes hantu loker, hantu nenek jual karipap la dan sewaktu dengannya.

Tapi kisah yang menakutkan yang aku nak ceritakan ialah mengenai diri aku yang perkara ni dalam diam aku tak tahu langsung dan ia berlaku secara dalam diam. Aku perasan kes ni masa seminggu lepas aku kerja kat Wisma TM Taman Desa. Setiap kali balik kerja mesti rasa penat giler dan nak tidur je. pastu cepat jer rasa seram. Kemudian lepas hari raya cina iaitu lepas kenduri aqiqah anak sedara aku. aku rasa tidak sihat semacam, kaki rasa sakit, badan sengal2.

Then aku pun directly jumpa seorang tukang urut, then mak cik tu cakap tangan dia bisa masa dia urut kaki aku. jadi dia tak urut pun kaki aku dan suruh cari orang pakar untuk halau makhluk halus dalam badan aku. Jadi aku pun jumpa seorang Ustaz yang bernama Ustaz Zaki. Dia kata ini perkara jalan2 cari makan, dia kata ada 5 ekor jin yang sedang menumpang kat dalam badan aku. Mula2 seekor pastu dia ajak lagi kawan2 dia untuk tumpang kat badan aku. Ustaz tu kata mungkin badan aku kuat untuk menampung diorg jadi aku kira jadi perumah la. Bila dengar aku rasa mcm citer dongeng tapi dah termaktub dalam rukun iman iaitu wajib mempercayai benda2 ghaib.

Selepas membaca doa, ustaz tu dah halau la. tapi yang jahat jin2 ni, sebelum blah dia bengkak kan pulak kaki aku ni. dah aku jalan terhencut2 pegi pejabat, siot tul la. dah la aku nak gi urut plak kaki kau yang sakit, habis la duit gaji aku gi urut. nasib baik adik aku pandai urut sikit2, terima kasih aca tapi aku upah gak dia RM 10. erm nak buat apa dah nasib badan. Nasihat aku kepada anda semua hati2 la dalam berjalan ke mana2. supaya jangan hidup anda diselumbungi misteri......................

P/S; tapi bila terfikir balik seram gak masa dihantui oleh jin2 tersebut.

Rabu, 24 Februari 2010

Kenaikan harga minyak RON 95

Salam pembaca,

Setelah kita diberikan berita baik terhadap kemunculan RON 95 sebagai alternatif kepada minyak, sekarang kita dikejutkan dengan kenaikan 10 sen terhadap isu minyak RON 95. Apa cerita ni kerajaan? Yang peliknya mana pakej2 berbillion2 kerajaan Najib umumkan untuk membantu jika setiap tahun kita dengar kenaikan minyak.

Setiap rakyat bukannya kaya, setiap mereka banyak benda hendak ditanggungkan. Setiap tahun harga barang naik kemudian ditambah pula dengan harga tol dan kos hidup yang semakin meningkat. Slogan rakyat diutamakan kadang2 hanya omong2 kosong jer.

Saya telah membaca post dari Penarik Beca (klik sini) kita adakan civic resistance untuk fight back terhadap isu ini. Sila baca dibawah.

Hai Kawan - kawan,

Pada 1st Mei tahun ini, kerajaan bercadang menaikkan kadar petrol seliter kepada RM3:90. Harga petrol sebegini cukup untuk memenatkan kehidupan seharian kita semua. Kerajaan menaikkan harga petrol atas alasan Kerajaan tidak sanggup menanggung subsidi. Tapi saya hairan, ke manakah pergi nye keuntungan Petronas setiap tahun yang sejumlah RM90 Billion dan tidak termasuk cukai pendapatan lain???

Kita semua setuju dengan kenaikan petrol RM3:90 SEKIRANNYA Kerajaan setuju dengan tuntutan kita.

1. Mansuhkan semua bayaran TOL bagi semua lebuhraya.

2. Wujudkan lebih daripada 120 buah pusat perubatan yang bertaraf hospital dan menawarkan perkhimatan perubatan yang percuma (Kami tidak mampu membiayai kos perubatan di swasta) .

3. Wujudkan lebih daripada 200 institusi pengajian tinggi (Kami tidak mampu membiayai kos anak kita untuk belajar di Universiti Swasta) .

4. Diskaun 50% terhadap penggunaan elektrik dan air.

5. Mansuhkan cukai ke atas tanah, pembelian rumah dan sebagainya.

6. Tiada cukai pendapatan bagi individu yang berpendapatan kurang daripada RM7K sebulan.

Kerajaan harus sedar, kita hidup bukan senang!!!! Kita mempunyai perbelanjaan yang tersendiri seperti bayaran pinjaman perumahan, pengajian, kereta, mendidik anak - anak dan kos kehidupan seharian. Kerajaan jangan asyik memikirkan keuntungan semata - mata sehingga menyusahkan kami semua.

Sekiranya, anda setuju dengan tuntutan ini. Sila forward mail ini kepada rakan - rakan anda. Terima kasih.

Semoga kerajaan sudi meringankan beban kita semua yang akan hadapi kelak.


P/S: Nampaknya tak jadi la niat nak beli kereta kalau minyak asyik naik harga jer.

Rabu, 17 Februari 2010

Cerita Sebenar di Pulau Pinang







Salam pembaca,

Pada posting yang lepas, saya telah memberi ulasan terhadap isu Datuk Zahrain keluar dari PKR. Saya tertarik dengan isu ini selepas Lim Guan Eng dan Dr Othman yang sebelum ini diam telah mula bersuara dengan mengedarkan risalah mengenai Pulau Pinang kepada rakyat Pulau Pinang. Pada posting kali ini saya ada mengambil risalha tersebut petikan dari penarikbeca blogspot.

Setelah saya meneliti semula kes ini, nampaknya ada ahli2 PKR yang sudah mula menunjukkan belang mereka untuk mula menerkam projek2 besar dari kerajaan negeri. Contoh yang dimaksudkan ialah kenyataan Lim Guan Eng sendiri yang dikatikan dengan Datuk Zahrain. Beliau mengatakan beliau tidak mahu memberikan projek yang bernilai berjuta2 ringgit kepada syarikat yang berharga RM 2.

Namun begitu ada juga ulasan dari Kak Min kita iaitu bekas Ketua Wanita PKR (calon bebas di Penanti) yang mengatakan Datuk Zahrain ini sebenarnya seorang yang tidak disukai ramai. Berkut adalah ulasan beliau.

"Dia bukanlah seorang pejuang. Bila dia tak dapat apa yang dia nak dia mula protes, Dia sebagai koporat dulu, dia bukan orang politik. Dia hanya mahu melobi projek, tapi bila tak dapat dia lawanlah. Satu Pulau Pinang semua tidak suka dia"
Kenyataan Kak Min juga menunjukkan bahawa Datuk Zahrain memang layak ditendang dari PKR dan kenyataan yang dikeluarkan di televisyen dan media2 pro BN mmg hendak menjatuhkan kerajaan PR.

P/S: Nak cari pemimpin biar yang beragama dan mempunyai sifat2 pemimpin bukan perompak

Jumaat, 12 Februari 2010

Politik di Pulau Pinang

Salam pembaca,

Semakin ramai ahli ADUN dan Parlimen Pakatan Rakyat (PR) yang berada di Pulau Pinang terutama dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah keluar, meletakkan jawatan dan menjadi ahli bebas. Apa yang sedang berlaku dalam PKR sekarang ini? Yang penting sekali, apa yang berlaku dalam PR yang semakin lama semakin cacarmerba?

Di Pulau Pinang, Datuk Zahrain iaitu Ahli Parlimen Bayan Baru telah meletakkan semua jawatan dalam parti dan menjadi ahli Parlimen bebas. Alasan beliau atas perletakkan jawatan ini adalah kerana sifat ketua DAP Pulau Pinang Lim Guan Eng yang berfikiran cauvinis, diktatorial dan berfikiran alakomunis. Jika ini yang berlaku maknya Lim Guan Eng ckp tak serupa bikin yang mana ia mahu pentadbirannya seperti Khalifah Abdul Aziz.

Apa2 pun, saya melihat DSAI tak boleh kawal perkara ini kerana beliau sebagai ketua umum PR. Perkara sebegini bukan baru kerana kita memang tahu DAP dari dahulu suka membuat perubahan yang mementingkan diri beliau. Jadi tidak hairanlah perkara ini boleh berlaku sekali lagi. Jika dilihat pada temubual pada sesi Soal Jawab di TV3 bersama YB Zulkifli Nordin. Apa yang beliau katakan dan Datuk Zahrain adalah sama. Ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa PR di Pulau Pinang dan politik dalam PKR memang kucar kacir dimana DSAI sendiri tidak boleh mengawal anak buah beliau.

Bagi saya, saya tidak kisah jika pemimpin PR yang tidak bermula dari awal dan asalnya dari BN keluar kerana mereka memasuki PR atas alasan hendak sesuatu dan bukan semangat perjuangan. Tetapi bila kes yang melibatkan orang kuat yang berjuang dari dulu telah keluar dari PR, ini patut diambil kira kerana mereka ini yang berjuang bermati-matian kerana PR. Oleh itu DSAI sepatutnya memainkan peranan mengekalkan mereka ini membawa PR ke Putrajaya dan bukannya katak2 yang bertempiaran.

P/S: Kalau saya nak membina organisasi pun saya akan cari kawan2 yang berjuang dari awal serta tahu perit dan payah membangunkan organisasi tersebut.

Rabu, 10 Februari 2010

Orang Islam Tidak Kenal Al-Quran

Salam pembaca,

Sejak bekerja di TM iaitu Wisma TM Tmn Desa, banyak perkara best yang berlaku dari segi persekitaran tempat kerja, dengan bos yang sporting dan yang best ialah ada kuliah2 agama dan umum diadakan.

Tadi surau Wisma TM Tmn Desa telah memanggil Ustaz Badrol Amin untuk memberi ceramah tentang perkara umum yang berlaku di Malaysia. Beliau banyak mengulas perkara2 di mahkamah kerana beliau baru sahaja pulang dari mahkamah mengenai kes beliau sembahyang hajat 11 tahun dahulu, kes BERSIH, kes Nizar VS Zambry dan Kes liwat Saiful. Banyak perkara yang dirungkaikan namun apa yang menarik perhatian saya adalah mengenai isu Allah.

Beliau mengatakan orang Islam di Malaysia tidak kenal AlQuran. Beliau berkata demikian kerana isu Allah yang dimainkan pihak tertentu mengatakan jika orang Kristian menggunakan perkataan Allah maka generasi akan datang tidak kenal apa itu AlQuran. Pada mulanya saya mengatakan mungkin betul kata pihak berkenaan kerana jika pihak Kristian menggunakan kalimah Allah maka ramai generasi muda tersesat.

Tetapi beliau memberikan satu perbandingan kepada hadirin dengan memberikan 2 buah buku iaitu satu AlQuran dan satu lagi buku bacaan biasa. Dia berkata kedua-dua buku ini mengandungi kalimah Allah tapi bagaimana kita tahu yang buku ini adalah AlQuran (sambil memegang AlQuran). Satu ideologi yang saya tidak terfikir sebelum ini, beliau terus mengatakan AlQuran yang kita tahu bermula dengan AlFatihah dan diakhiri dengan surah 3 Kul. Jadi tiada masalah dalam mengenal AlQuran. Oleh itu, beliau mengatakan ada pihak yang cuba memutarbelitkan perkara ini dengan menjadikan ia isu politik.

Perkara sepatutnya yang diambil oleh kerajaan adalah menjadikan matapelajaran agama Islam sebagai perkara yang diambil serius dan pengajian ALQuran ditambah dalam matapelajaran sekolah. Secara tidak langsung ia akan menguatkan pengetahuan dan pegangan Islam dalam diri umat Islam.

P/S: Masih ramai orang Melayu Islam yang tidak kenal masjid

Selasa, 9 Februari 2010

Kenduri Aqiqah Irfan




Salam,

Memandangkan kenduri Aqiqah Muhammad Irfan semakin dekat boleh pula orang yang menjanjikan kambing sebanyak 2 ekor tak mengotakan janji beliau. Ini menyebabkan aku n abang ipar aku terpaksa mencari pembekal kambing kat area Melaka. Nasib baik di Paya Rumput ada pembekal kambing yang digelar "Kambing Borhan". Yang kelakarnya nama atuk aku tu.

Apa yang aku nak ceritakan adalah usaha gigih seorang pengusaha Melayu yang bernama Borhan yang bermula from zero to hero. Wah memang beliau seorang yang berjaya. Aku jugak kagum tgk kandang kambing beliau yang semakin membesar dan ini menunjukkan peningkatan dalam perniagaan beliau. Orang Islam begini yang kita mahukan, beliau juga tidak kedekut ilmu dalam berkongsi ilmu untuk berniaga kambing apabila ditanya.

Beliau jugabercerita bagaimana beliau bermula hingga berjaya membuka kandang kambing sebesar ini. Dalam berborak aku yang tidak tahan bau taik kambing tu terfikir agakanya bagaimana aku ditempat beliau agaknya asyik muntah jer. hahahhahah. Akhirnya, abg ipar aku membeli 2 ekor kambing untuk kenduri aqiqah anaknya. Kepada semua pembaca yang dikenali saya menjemput ke kenduri aqiqah rumah saya pada 14 Februari selepas Asar. Anda semua dialu-alukan. Sekian....


P/s: Terfikir jugak kalau dah pencen nanti agaknya bisnes apa nak buat bagi mengisi masa. Nak jadi pengembala tapi tak tahan bau taik. ermmmm


Jumaat, 5 Februari 2010

Owh aku diliwat....

Salam pembaca,

Kali ini saya hendak membincangkan tentang perbicaraan Mahkamah terhadap tuduhan oleh Mohd Saiful kepada Datuk Anwar Ibrahim. Ini mengenai tuduhan Mohd Saiful mengatakan ia diliwat oleh Anwar pada 26 Jun 2008.

Jika kita lihat mengenai perbicaraan ini ia agak kelakar dan bila kita baca pengakuan Saiful ia menunjukkan Saiful mungkin seorang gay itu adalah pendapat saya. Hahahahha. Sila baca petikan dari Malaysiakini: http://malaysiakini.com/news/123552

Tetapi hari ini Mohd Saiful berkata sebab sebenarnya ialah "kerana tidak tidak tahan diliwat".

Ketika pemeriksaan utama Mohd Yusof, Mohd Saiful berkata pelawaan Anwar itu dibuat selepas beliau menyerahkan dokumen yang dibawanya dari pejabat kepada Anwar.

Mohd Yusof: Apa buat dengan dokumen bila masuk?

Mohd Saiful: Saya duduk di meja tersebut bertentangan dengan Anwar dan serahkan dokumen.

Mohd Yusof: Duduk, letak dokumen, apa lepas itu?

Mohd Saiful: Lepas serah dokumen, kami bincang tentang jadual kerja, tidak lama lepas itu beliau tanya satu soalan.

Mohd Yusof: Apa soalan itu?

Mohd Saiful: Can I f--- you today?

Mohd Yusof: Apa reaksi kamu ketika diajukan soalan itu?

Mohd Saiful: Marah dan takut.

Mohd Yusof: Ada kamu kata apa-apa?

Mohd Saiful: Tolak pelawaannya.

Mohd Yusof: Apa kamu kata bila menolak?

Mohd Saiful: Saya kata saya tidak mahu melakukannya.

Mohd Yusof: Anwar kata apa-apa bila kamu kata tidak hendak melakukannya?

Mohd Saiful: Dengan nada marah, Anwar kata "what" (apa)?

Mohd Yusof: Apa respon kamu?

Mohd Saiful: Saya ulang yang sama.

Mohd Yusof: Seterusnya?

Mohd Saiful: Anwar agak marah, dengan itu saya takut. Anwar arahkan ke bilik tidur utama.

Mohd Saiful berkata beliau kemudian mengikut arahan Anwar dan Anwar selepas itu menutup langsir dan lampu bilik.

Beliau berkata Anwar seterusnya meminta beliau untuk membersihkan dirinya di bilik air.

Mohd Yusof: Masa itu dah buka pakaian?

Mohd Saiful: Ya.

Mohd Yusof: Lepas bilas diri?

Mohd Saiful: Saya ambil tuala dalam tandas, saya keluar dengan bawa baju kemeja saya warna putih dan gantung di tempat pemegang almari.

Mohd Yusof: Kamu bertuala?

Mohd Saiful: Saya bertuala.

Mohd Yusof: Masa keluar dari bilik air, nampak di mana Anwar?

Mohd Saiful: Saya nampak, Anwar di hujung penjuru katil, di bahagian kaki sebelah kanan.

Mohd Yusof: Apa Anwar buat pada masa itu?

Mohd Saiful: Dia berdiri pakai tuala putih dan mengarahkan saya untuk pergi dekat dia, lalu dia peluk saya sambil berdiri.

Ketika itu, peguam Karpal Singh yang mewakili Anwar membuat permohonan agar prosiding seterusnya dijalankan secara tertutup.

P/S: Bila baca petikan diatas, saya teringat cerita Melayu yang saya tengok petang2 bersama keluraga. Jika dalam cerita itu perempuan itu hendak dirogol maka perempuan tersebut akan cuba lari atau melepaskan diri ke tempat yang lebih selamat. Tapi kalau kes mcm ni lebih kepada relakan diri. hahahhaha.

Isnin, 1 Februari 2010

Dah abis dah

Salam,

Akhirnya tamat juga OJT aku selama 6 minggu di tiga tempat yang berlainan dan lastly di TMpoint Rawang. Lega rasanya apabila dah habis OJT. Sekarang aku dah dapat tempat kerja yang sebenar iaitu di Wisma TM Taman Desa, Kuala Lumpur dan memegang jawatan sebagai Assistant Manager ALSS, Unit Application Support 2. Erm tak pasti lagi what is the job scope? Apa yang pasti aku kena lapor diri esok hari Selasa.

Apalah agaknya perkara yang suprise that will happen tomorrow? Erm.....

Sabtu, 23 Januari 2010

TM point Rawang


Salam pembaca,

Kali ini aku nak menceritakan pengalaman aku bekerja di TM Point Rawang since sebelum ini aku dah menceritakan apa itu OJT jadi pengalaman di TM Point menyedarkan diri aku betapa pentingnya orang bawahan jika kita menjadi bos. Terima kasi aku ucapkan kepada brader2 dan kakak2 di TM Point Rawang yang telah memberikan tunjuk ajar kepada aku. Yerla bdk baru jadi faham2 lah.

Kadang2 kita memandang remeh kerja seseorang yang menjadi customer service tapi percayalah jika anda ditempat itu anda akan merasakan azabnya berhadapan dengan customer ang penuh dengan emosi, fiil, perasaan dan mcm2 lagi. Kadang2 sampai tak terlayan dibuatnya. Ada kes yang aku kene marah sebabkan customer tidak mahu menunggu giliran abis satu TM Point dia maki. Ada pula marah, disebabkan kesalahan sendiri kerana tidak terminate phone line jadi sewa bulanan dia terpaksa bayar. Mcm2 lagi la tetapi aku sebagai pekerja TM hanya mampu tersenyum dan layan sahaja gelagat mereka.

Akhir sekali, kepada sesiapa yang menjadi bos hargailah staf anda kerana kejayaan sesebuah kumpulan terletak kepada ahli kumpulan itu. Jadi janganlah menindas atau memandang rendah sesuatu pekerjaan kerana ianya mulia daripada membuat perkara yang dimurkai Allah.

P/S: Dari TM point ini mcm2 boleh belajar, tapi aku dah tahu pakej2 TM yang boleh menguntungkan diri sendiri. hahahhaha, aku juga dah hafal button untuk no giliran customer. hehehehhe. Apa pun staf kat TM point Rawang mmg best and friendly. Kesimpulannya OJT kira best gak la.

Selasa, 19 Januari 2010

Khusyuk kah anda dalam solat?


Peringkat-peringkat sembahyang, nilaikan dimana tahap sembahyang kita. Dalam era membaiki diri ini, kita cuba check sembahyang kita, nanti akan terjawab kenapa kita tidak dibantu, dan ini juga gambaran secara keseluruhannya, mengapa umat islam terbiar dan tiada pembela dan umat islam kini tidak lagi menjadi umat yang agung seperti dulu.


Golongan 1.

Kita boleh lihat hari ini sudah ramai umat islam yang tak sembahyang, bahkan ramai juga yang tak tahu nak sembahyang, mereka telah jatuh kafir. Imam Malik kata jatuh kafir kalau tak sembahyang tanpa sebab. Imam Syafie kata jatuh fasik kalau ia masih yakin sembahyang itu fardu.


Golongan 2.

Orang yang mengerjakan sembahyang secara zahir sahaja, bacaan pun masih tak betul, taklid buta, main ikut-ikut orang sahaja. Tidak mempelajari cara-cara untuk solat secara rasmi atau tidak. Ilmu tentang sembahyang tiada. Golongan ini tertolak bahkan berdosa besar dan hidup dalam keadaaan derhaka kepada Allah Taala.


Golongan 3.

Orang yang mengerjakan sembahyang, bahkan tahu ilmu mengenai sembahyang, tetapi tak boleh lawan nafsu terhadap tarikan dunia yang kuat. Jadi mereka ini sekejap sembahyang, sekejap tidak. Kalau ada masa dan mood baik ia sembahyang, kalau sibuk dan terkocoh kacah, ada program kenduri, pesta ria, berziarah, bermusafir, letih dan penat, maka ia tak sembahyang.Orang ini jatuh fasik.


Golongan 4.

Orang yang sembahyang, kalaupun ilmunya tepat, fasih bacaannya, tetapi tak khusyuk kalau diperiksa satu persatu bacaannya, lafaznya banyak yang dia tak faham, fikirannya tak terpusat atau tak tertumpu sepenuhnya pada sembahyang yang dilaksanakannya itu disebabkan tak faham apa yang dia baca.Cuma main hafal saja. Jadi fikirannya terus tertumpu pada dunia dan alam sekelilingnya. Fikirannya mengembara dalam sembahyang,orang ini lalai dalam sembahyang. Neraka wail bagi orang ini.


Golongan 5.

Golongan yang mengerjakan sembahyang cukup lima waktu, tepat ilmunya, faham setiap bacaan sembahyang, fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tapi tak dihayati dalam sembahyang itu. Fikirannya masih melayang mengingatkan perkara dunia, dek kerana faham saja tetapi tidak dihayati. Golongan ini dikategorikan sebagai sembahyang awamul muslimin.


Golongan 6.

Golongan ini baik sedikit dari golongan yang ke lima tadi, tetapi main tarik tali didalam sembahyangnya, sekali sekala khusyuk, sekali sekala lalai pula. Bila teringat sesuatu didalam sembahyangnya, teruslah terbawa bawa, berkhayal dan seterusnya. Bila teringat Allah secara tiba tiba maka insaf dan sedarlah semula, cuba dibawa hatinya serta fikirannya untuk menghayati setiap kalimat dan bacaan didalam sembahyangnya. Begitulah sehingga selesai sembahyangnya. Ia merintih dan tak mahu jadi begitu, tapi terjadi jua. Golongan ini adalah golongan yang lemah jiwa. Nafsunya bertahap mulhamah (ertinya menyesal akan kelalaiannya dan cuba baiki semula, tapi masih tak terdaya kerana tiada kekuatan jiwa). Golongan ini terserah kepada Allah.Yang sedar dan khusyuk itu mudah mudahan diterima oleh Allah, mana yang lalai itu moga moga Allah ampunkan dosanya, namun tiada pahala nilai sembahyang itu. Ertinya sembahyangnya tiada memberi kesan apa apa.


Golongan 7.

Golongan yang mengerjakan sembahyangyang tepat ilmunya, faham secara langsung bacaan dan setiap lafaz didalam sembahyangnya. Hati dan fikirannya tidak terbawa-bawa dengan keadaan sekelilingnya sehingga pekerjaan atau apa pun yang dilakukan atau yang difikirkan diluar sembahyang itu tidak mempengaruhi sembahyangnya. Walaupun ia memiliki harta dunia, menjalankan kewajiban dan tugas keduniaan seperti perniagaan dan sebagainya namun tidak mempengaruhi sembahyangnya. Hatinya masih dapat memuja Allah didalam sembahyangnya. Golongan ini disebut orang-orang soleh / golongan abrar / ashabul yamin.


Golongan 8.

Golongan ini seperti juga golongan tujuh tetapi ia mempunyai kelebihan sedikit iaitu bukan saja faham, dan tak mengingati dunia didalam sembahyangnya, malahan dia dapt menghayati setiap makna bacaan sembahyangnya itu, pada setiap kalimah bacaan fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tasbihnya pada setiap sujudnya dan setiap gerak gerinya dirasai dan dihayati sepenuhnya. Tak teringat langsung dengan dunia walaupun sedikit . Tapi namun ia masih tersedar dengan alam sekelilingnya. Pemujaan terhadap Allah dapat dirasai pada gerak dalam sembahyangnya. Inilah golongan yang dinamakan golongan Mukkarrabin (Yang hampir dengan Allah )


Golongan 9.

Golongan ini adalah golongan yang tertinggi dari seluruh golongan tadi. Iaitu bukan saja ibadah sembahyang itu dijiwai didalam sembahyang malahan ia dapat mempengaruhi di luar sembahyang. Kalau ia bermasalah langsung ia sembahyang, kerana ia yakin sembahyang punca penyelesai segala masalah. Ia telah fana dengan sembahyang. Sembahyang telah menjadi penyejuk hatinya. Ini dapat dibuktikan didalam sejarah, seperti sembahyang Saidina Ali ketika panah terpacak dibetisnya. Untuk mencabutnya, ia lakukan sembahyang dulu, maka didalam sembahyang itulah panah itu dicabut. Mereka telah mabuk dengan sembahyang. Makin banyak sembahyang makin lazat, sembahyanglah cara ia nak lepaskan kerinduan dengan tuhannya. Dalam sembahyanglah cara ia nak mengadu-ngadu dengan Tuhannya. Alam sekelilingnya langsuk ia tidak hiraukan. Apa yang nak jadi disekelilingnya langsung tak diambil peduli. Hatinya hanya pada Tuhannya. Golongan inilah yang disebut golongan Siddiqin. Golongan yang benar dan haq.


Setelah kita nilai keseluruhan 9 peringkat sembahyang itu tadi, maka dapatlah kita nilai sembahyang kita di tahap yang mana. Maka ibadah sembahyang yang boleh membangunkan jiwa, membangunkan iman, menjauhkan dari yang buruk boleh mengungkai mazmumah, menanamkan mahmudah, melahirkan disiplin hidup, melahirkan akhlak yang agung ialah golongan 7, 8 dan 9 sahaja. Sembahyangnya ada kualiti, manakala golongan yang lain jatuh pada kufur fasik dan zalim.Jadi dimanakah tahap sembahyang kita ? Perbaikilah diri kita mulai dari sekarang. Jangan tangguh lagi. Pertama-tama soalan yang akan ditujukan kepada kita di akhirat nanti ialah solat / sembahyang kita. Marilah bersama membaiki solat kita agar segara dapat bantuan dari Allah, agar terhapuslah kezaliman, semoga tertegak kembali daulah Islam.Insya Allah...


Marilah kita berMUHASABAHDimanakah solat kita?Adakah solat yang kita lakukan itu telah menunjukkan kesannya dalam gerakan kita/penglibatan kita/tanggungjawab kita sebagai seorang ahli jemaah?Moga kita bersama harapkan solat kita itu benar-benar menjadi tiang agama.Adakah segalanya yang kita lakukan kelmarin...hari ini dan esok hasil kesan solat kita? Oleh itu bersama-samalah kita saling mengingati antara satu sama lain...

Ahad, 17 Januari 2010

OJT

Salam,

Untuk tahun 2010 ini, aku masih lagi kene menjalani kursus selama 2 minggu lagi. Jadi, esok tarikh 18 Januari aku akan ditugaskan ke Menara Mutiara Bangsar untuk menjalani OJT iaitu "on job training" sebagai staf TM Point. Pergh, yang tak tahan pula tempat training tidak dapat dipastikan lagi jadi harap tidak jauh dari rumah. Jangan la pulak sampai ke Gombak, letih beb.

4 minggu OJT, di cawangan TM Shah Alam dan Jln Raja Chula mengajar banyak erti hidup dan bagaimana staf TM bekerja dari awal perancangan hingga pemasangan dan pembaikpulihan. Banyak yang aku belajar dari segi gaya hidup dan gaya kerja orang lama di TM. Yang baik boleh di contohi dan yang tidak baik tidak payah diikuti.

Namun yang bestnyer pasal OJT ni, kita boleh balik awal atas kebenaran bos atau blah mm tu jer. Jgn tiru aksi ini masa kerja nanti nahas. Apa2 pun terima kasih pada Farhana dan Lily yang menemankan aku masa OJT tu.

Sekian.

Selasa, 12 Januari 2010

Re: Isu penggunaan perkataan Allah

Salam pembaca,

Saya dapat beberapa feedback daripada pembaca tentang posting saya mengenai isu penggunaan perkataan Allah. Bagi saya, isu ini adalah serius namun tidak perlu sampai membakar gereja dan berlaku perbalahan agama sehingga tercetusnya kes pembunuhan.

Bagi saya, isu penggunaan Allah boleh digunakan oleh agama lain tetapi harus dipantau oleh KDN dan JAKIM secara serius supaya tidak berlaku pemesongan akidah. Seperti mana yang dikatakan oleh Ustaz Asri (www.drmaza.com) perkara ini perlu ada garis panduan. Contoh jika dalam majalah tersebut mengatakan Allah itu Tuhan alam semesta jadi kita kena akui perkara itu. Jika berlaku pula perkara yang Allah itu Tuhan anak atau Trinity ia harus ditentang secara habis-habisan oleh pihak Islam kerana ia boleh memesongkan akidah.

Kita tidak perlu melatah tentang perkara ini, kerana diluar negara terutama negara Timur Tengah mereka membenarkan perkataan Allah oleh agama lain terutama agama Kristian dan Yahudi. Kita pun telah diterangkan dari kecil bahawa setiap manusia yang dilahirkan perkataan alif lam lam ha telah ada pada setiap badan manusia dan 99 nama2 Allah pun telah ada. Jadi ini menunjukkan Allah itu milik semua orang.

Oleh itu, kita yang sudah sedia Islam seharusnya tidak perlu melatih tetapi sebaliknya lebih berfikiran terbuka dan mengutamakan perintahNya dari pada melakukan laranganNya.

P/S: Saya bukannya hendak menyokong sesiapa tetapi kadang yang saya lihat yang melebih lebih ini banyak terjerumus dalam kancah politik daripada agama itu sendiri. Bukan apa, apabila kita lihat yang berkobar2 ni lebih sudu dari kuah bukan apa amalan dari Allah tidak dibuat tetapi larangan yang banyak dilakukan.

Jumaat, 8 Januari 2010

Perkataan Allah

Salam pembaca,

Bagi kes mengenai perkataan Allah pada Herald Times yang telah dibicarakan di mahkamah telah memberikan keputusan bahawa Herald Times berhak menggunakan perkataan Allah pada setiap keluaran mereka. Ini secara tidak langsung menaikkan kemarahan umat Islam di Malaysia. Namun rayuan dikemukan dan mahkamah menangguhkan keputusan perbicaraan itu.

Namun apa yng menjadi masalah adalah di mana kedudukan agama Islam di Malaysia ini walaupun kita mempunyai YDP Agung yang mana ia menjadi Ketua Agama Islam di Malaysia. Perkara ini bagi saya sepatutnya dibincangkan dengan Majlis Raja2, para ulama, pihak gereja dan cendiakawan dan bukan di Mahkamah Sivil yang banyak perkara yang meragukan.

Bagi saya, penggunaan kalimah Allah ini memang berhak digunakan oleh pihak gereja seperti yang dikatakan oleh Nik Aziz yang mengatakan bahawa semua agama Samawi memang menggunakan perkataan Allah. Bagi saya ini logik kerana kenapa Rasulullah saw sebelum wafat mengatakan Al Quran dan hadis sebagai wasiat beliau kepada umat Islam akhir zaman. Oleh itu wasiat ini yang akan membezakan bahawa Islam kah seseorang itu. Namun apa2 pun penggunaan Allah seharusnya dilarang agar tiada yang keliru dan sekiranya dibenarkan jadikanlah AlQuran dan hadis Rasulullah sebagai panduan hidup.

P/S: Penggunaan Allah turut digunakan oleh ajaran sesat yang lain. Bagi saya, apa yang membezakan kita dengan yang lain adalah pegangan AlQuran dan hadis Rasulullah. Ini secara langsung, menentukan bahawa kita ini golongan ahli Sunnah Wal jamaah. Amin

Politik yang memeningkan tahun 2010

Salam pembaca,

Pada tahun ini iaitu tahun 2010 pelbagai kontroversi yang dibangkitkan oleh pihak media dan pihak politik mengenai isu2 yang terjadi dinegara kita. Isu yang paling hangat dibincangkan ialah mengenai keputusan siasatan Tan Sri Gani Patail terhadap kehilangan enjin F-5E. Beliau mengatakn bahawa hanya pegawai rendah sahaja yang terlibat dan bukan pegawai atasan. Bagi saya, apa yang beliau mengarut ini. Kalau cerita pada budak2 pun mereka akan ketawa sebab tidak logik dari segi faktanya.

kenapa saya kata tidak logik? Ini kerana untuk mengangkat, mengalih dan menjual barang ini kepada sindiket antarabangsa bukan boleh dikomplot hanya 5-10 orang pegawai biasa. Perkara begini mesti melibatkan beberapa orang atasan untuk meluluskan pengangkutan enjin tersebut. Almaklumlah harga ini ini berjuta-juta harganya dan ini secara tidak langsung menyebabkan pihak yang menjual boleh merasuah orang lain untuk menjadi kambing hitam dan penutup cerita.

P/S: Perkara ini juga mempunyai jalan cerita yang sama dengan cerita Atlantuya yang diakhir cerita tersebut hanya kambing hitam yang dipersalahkan sampai ke hukuman gantung. Pemerintahan Najib pada kali ini menunjukkan bahawa beliau sangat lemah dalam menangani isu rasuah dan semakin banyak pengkhianat negara.

Jumaat, 1 Januari 2010

Salam Tahun Baru 2010

VS

Salam semua,

Sempena tahun 2010 yang telah muncul tiba, saya dengan ini mengucapkan Selamat Tahun Baru 2010 kepada semua pembaca blog saya ini. Walaupun tahun 2009 telah berlalu, namun tahun 2009 telah banyak memberi impak yang besar dalam hidupku yang sudah bergelar pekerja. Kadang2 tertawa sendiri bila mengenang tahun 2009 yang banyak mengajar aku erti hidup.

Antara perkara terbesar dalam tahun 2009 ialah aku telah menyambung ke semester 2 semasa peringkat Sarjana dan pada bulan Ogos 2009 aku telah menarik diri dari Sarjana dan ambil keputusan untuk bekerja. September 2009 aku telah bekerja di sebuah syarikat pembangunan perisian di Ikonxept. Kemudian pada bulan November pelbagai kisah suka duka dalam hidup aku di mana telah meletak jawatan sebagai pengaturcara komputer dan memasuki TM sebagai Penolong Pengurus. Terima kasih kepada Dr Ali dan rakan2 Sarjana di UTM dan tidak lupa kepada bos Samayah serta rakan2 di Ikonxept. Diharap agar pada 2010 ini, TM menjadi syarikat yang membuat aku memacu ke hadapan.

Sekian

P/S: Untuk tahun 2010, azam aku memang terlampau banyak yang mana salah satunya adalah untuk membeli kereta. Jadi tahun ni banyak la kene kumpul duit untuk down payment kereta. Kereta apa nak beli masih menjadi tanda tanya, tapi pilhan aku ialah Vios dan City. Tapi bila ikut kemampuan Vios la kelas E. Kepada member2 yang membaca kemukalah cadangan kepada saya ini.

Namun ramai persoal tentang rumah dan kereta ini. Tapi bila difikirkan tentang down payment dan deposit memang kita akan terfikir baik beli kereta dahulu sebagai harta pertama dan kemudian rumah.