Rabu, 24 Mac 2010

Minggu yang sukar

Salam pembaca,

This week is my toughest week because first thing is I'm broke cause my pay day will be on 26 mac and second is my sister, Aca is not around cause going back to Melaka. So, I need to handle everything at Kuala Lumpur such as sidai baju, basuh baju, lipat baju and what that related tu baju I need to handle.

But the best thing about this week, my paper entitled "The power of Political Weblogs Towards Political Situation in Malaysia" that I have done last year has been accepted by International Journal of Computer Science and Systems (IJCSS). This is an honour to me because at last my article publish in journal and I put more effort to analysis and conclude all the knowledge and information that I collect from my resources. Click here to view. This work has been done when I'm doing my master but didn't get it because I quit. hahahhahaha. FYI, to publish in this journal I already paid RM1300. (Fuhh, borrowed from Mak. tq mak)

The third thing is my desire to have everything that I dream. This desire become aggressive when I got my credit card and like my friends said this credit card berhantu la, cannot be discipline and etc. So this happen to me when I want to buy everything that I need especially watch (see the previous post) and handphone (need to decide HTC diamond 2 or N97). After thinking deeply about the debts that I will face and I think I need to buy this handphone.

This week, after office hour I directly go to Plaza Low Yat and buying mouse for me and Mak. Alang2, I go there then I survey my new handphone which I go every floor that sell the handphone. But today, maybe is not my lucky day because my helmet have been stolen by somebody maybe mat repmit or mat pit. damn, i lost my RM 100 and after discount only RM 80
helmet. Luckily my motorcycle is safe and I go back home just cover my head with my rain coat and luckily there are no policemen. Syukur alhamdulillah going back to home safely without anything happen.

P/S: Mungkin ini adalah ujian Allah untuk aku sebagai hamba yang hina ini. huhuhuhu. salam

Jumaat, 19 Mac 2010

Sixth Sense Technology


Salam pembaca,

This week I want to try to write in English, so if i'm wrong please correct me. Ok, for this post, I want to tell you all about the sixth sense technology that has been created by Pranav Mistry who is one of the MIT student. He got the idea from the rollers in computer mouse and he used gestures concept to process the input.

video

If you already saw the movie named Minority Report which the hero is Tom cruise. In that movie, Tom Cruise used his hand to move the screen at the wall but the thing is Pranav can make the screen can be touched at every wall, book, paper and even at your palm. Incredible. We also can take photos by using our hand so we no need to using zoom lense by just adjusting your arm. hahahhaha. This technology just using a simple and cheap technology. Thank to my manager En Khairi told me about this info.

P/S: Macam mana aku bleh tak terfikir pasal benda ni. adusss.

Isnin, 15 Mac 2010

Perkara baru yang best tapi memeningkan


Salam pembaca,

Setelah beberapa bulan bekerja di TM ni, aku dah mula nak apply mcm2 yer la skang ni apply jer lulus. Yang menjadi target pertama aku adalah credit card dan pinjaman ASB. Start jer bulan Mac ari tu, aku dah terfikir-fikir nak apply my first credit card cause CIMB tgh wat promotion CIMB Islamic Petronas Master card. Untuk mencari kenyataan yang sebenar tentang credit card aku tanyalah pendapat kawan-kawan yang memberikan bermacam pendapat di facebook dan ayah aku selaku penasihat kewangan. Tapi bila ditimbang balik pendapat, akhirnya aku apply gak credit card. Walaupun ditentang hebat oleh beberapa pihak, pada minggu lepas kad tu selamat berada ditangan aku dan aku telah menggunakannya untuk barang pertama aku iaitu seutas jam tangan Casio Beside model baru BEM-506L-1AV http://www.casio-intl.com/wat/beside/bem-506.html#506l. Pergh setelah amoi tu goda aku last2, aku tertewas dan terbeli jugak aku menggunakan kad kredit yang baru aktif beberapa hari yang lepas. huhuhu. jadi tunggu la bil untuk membayarnya bila dpt gaji.

Minggu lepas jugak, bos aku Kak Izlin dah assign dua job untuk aku buat installation kat 2 region. Satu di Melaka and satu lagi di Teluk Intan, Perak. Di Melaka tak excited sangat sebab kampung halaman but di Teluk Intan aku excited.

Apa yang tak bestnya, aku kena jadi lone ranger sbb staff lain kene gi region lain. So, pagi Selasa aku dah bertolak dari KL ke Teluk Intan keseorangan (ada ajak seseorang tapi dia tak nak ikut). Abis jer installation selama 5 jam, aku pun makan kat medan selera berdekatan dengan TM Teluk Intan. Kemudian berjalan2 di kawasan pekan Teluk Intan. Pergh bosan giler pekan ni tak de apa yang best (minta maaf la orang Teluk Intan). Aku pun tangkap gambar menara teluk intan setelah berpusing-pusing di pekan teluk intan. Jadi gambar diatas adalah gambar menara teluk intan yang popular. Lepas ni kalau ada job kat teluk intan, mmg berat la hati nak terima.

P/S: Lepas jer swipe card aku dah risau plak tgk akaun card credit sebab bapak aku perli aku dia kata dah pandai berhutang. Tapi tgk la mcm mana bil nanti.

Khamis, 4 Mac 2010

Kisah yang menyeramkan

Salam,

Korang mesti pernah dengar cerita pasal rasuk merasuk la, kena santau la, pukau la, kes2 hantu la dan lain2 lagi. Yang best plak masa asrama plak ada la macam citer yang menakutkan mcm kes hantu loker, hantu nenek jual karipap la dan sewaktu dengannya.

Tapi kisah yang menakutkan yang aku nak ceritakan ialah mengenai diri aku yang perkara ni dalam diam aku tak tahu langsung dan ia berlaku secara dalam diam. Aku perasan kes ni masa seminggu lepas aku kerja kat Wisma TM Taman Desa. Setiap kali balik kerja mesti rasa penat giler dan nak tidur je. pastu cepat jer rasa seram. Kemudian lepas hari raya cina iaitu lepas kenduri aqiqah anak sedara aku. aku rasa tidak sihat semacam, kaki rasa sakit, badan sengal2.

Then aku pun directly jumpa seorang tukang urut, then mak cik tu cakap tangan dia bisa masa dia urut kaki aku. jadi dia tak urut pun kaki aku dan suruh cari orang pakar untuk halau makhluk halus dalam badan aku. Jadi aku pun jumpa seorang Ustaz yang bernama Ustaz Zaki. Dia kata ini perkara jalan2 cari makan, dia kata ada 5 ekor jin yang sedang menumpang kat dalam badan aku. Mula2 seekor pastu dia ajak lagi kawan2 dia untuk tumpang kat badan aku. Ustaz tu kata mungkin badan aku kuat untuk menampung diorg jadi aku kira jadi perumah la. Bila dengar aku rasa mcm citer dongeng tapi dah termaktub dalam rukun iman iaitu wajib mempercayai benda2 ghaib.

Selepas membaca doa, ustaz tu dah halau la. tapi yang jahat jin2 ni, sebelum blah dia bengkak kan pulak kaki aku ni. dah aku jalan terhencut2 pegi pejabat, siot tul la. dah la aku nak gi urut plak kaki kau yang sakit, habis la duit gaji aku gi urut. nasib baik adik aku pandai urut sikit2, terima kasih aca tapi aku upah gak dia RM 10. erm nak buat apa dah nasib badan. Nasihat aku kepada anda semua hati2 la dalam berjalan ke mana2. supaya jangan hidup anda diselumbungi misteri......................

P/S; tapi bila terfikir balik seram gak masa dihantui oleh jin2 tersebut.