Selasa, 1 Oktober 2013

Projek Remove Silencer

Assalam pembaca,

Memandangkan Dorado aku ni dah nak abis warranty bulan 9 ni, so aku bercadang nak bagi bunyi sikit la kat ekzos aku ni. So aku namakan Projek Remove Silencer, hehehe. Lama gak menunggu nak buat projek ni sebab memikirkan warranty BKM ni, sebab aku risau gak condition motor ni kalo apa2 yang problem boleh claim warranty.

Aku tengok kat Group MDR ni banyak rider dah buat mcm2 kat ekzos nak kasi bunyi bising ni. Ada yang guna drill pastu buat lubang pada ekzos, ada yang tebuk dan mcm2 cara. Setelah berbulan-bulan mengkaji dan mencari-cari cara nak buang silencer ni, aku dapat jumpa sorang mamat ni kat Taman Seri Manja, Jalan Klang Lama. Alamat kat Jalan Sri Manja 10, Taman Sri Manja, Petaling Jaya. Ni koordinat 3.075091,101.644257. Ni pun dapat info dari Mr Lee King Hon salah seorg rider Dorado gak. Thanks Mr Lee. Gambar bawah ni dia punya motor yang Azmi buat.






Tauke dia namanya Azmi, so kalo nak suruh dia buat kene bt appointment sbb byk motor dia buat. Azmi ni byk pengalaman 20 tahun dalam bidang motor dan ada specialist untuk motor superbike dan easy rider. Gambar ni aku tunjukkan lepas buang silencer.


So kepada sesiapa yang nak buat ni, fikir2 dulu la. Tp lps warranty abis baru bleh buat. hehehehe. Bunyi memang best sampai rasa hari2 nak tunggang motor ni. Baru garang kalo tak bunyi lengchai jer. hehehe

Ahad, 28 Julai 2013

ENT

Assalam pembaca,


Gambar di atas adalah sejenis ubatan untuk membersihkan saluran hidung dan mulut yakni bahagian pernafasan dari sinus. Ubat ni dah lama gak ngan aku sebab Dr Raymond Tan bagi aku 3 kotak sekaligus. Di bawah adalah beliau dan beliau ini adalah pakar ENT (Ear, Nose & Throat). Aku jumpa Dr Raymond ni pun sebab aku ada masalah ENT dimana kalo setiap kali aku demam mesti akan kait 3 perkara ni tekak, hidung dan telinga. tapi telinga la paling teruk sebab terus kene infection yang teruk sampai berdarah telinga ni. Paling teruk demam sampai 3 @ 4 kali setahun.


Jumpa dia jer terus dia suggest nak buat pembedahan bahagian tonsil sebab lepas CT Scan dan pemeriksaan memang dia kata tonsil aku membesar smpi ganggu bahagian pernafasan dan pendengaran. Paling teruk bila tidur sebab berdengkur, smpi bini aku pun terjaga2. Hoho

Last 5/6 aku buat gak pembedahan, memang seram gak sebb first time masuk bilik bedah. Lepas dibius dan dipengsankan, bangun dan sedar jer aku terus rasa tercekik rupanya banyak gak darah bercampur air liur kat mulut aku. hoho. Ada plak nurse suruh aku telan, mana bleh sebab benda baru bedah. Sakit gak kerongkong aku ni. Bila masuk wad jer, terus aku muntah darah sebab aku ada gastrik teruk rupanya. Hoho. abis darah aku terkeluar dan bersepah atas lantai.

2 minggu gak la tak lah makan dan minum, kurus plak aku rasa macam mayat hidup plak sebab turn gak 5kg dalam masa seminggu. 2 kali masuk wad sebab badan kurang air, tak boleh nak telan apa2 wooo, perittt.

Lepas 2 minggu baru ok, boleh la nak minum n makan perlahan2 pastu bleh bercakap dengan suara yang sengau. tapi better duk hospital sebab antibodi dan ubat suma injection banding ngan makan ubat. tapi sekarang beransur-ansur pulih sebab jahitan pun makin dah terlerai dari jahitan. Alhamdulillah. Terima kasih pada isteri telah menjaga diriku ini sampai sihat dan keluarga yang telah mengambil berat dan melawat semasa dihospital. Tak lupa juga pada kawan2 office yang sanggup datang melawat. Terima kasih semuaaa.

Ahad, 2 Jun 2013

Susahnyaaa nak fikir beli rumahhhhh



Erm pening la plak fikir bila nak beli umah ni, huhuhu. Tension pun ada. huhuhu. Aku dpt panggilan dari Seri Pajam Developer untuk tgk rumah di Nada Alam, Pajam. Dah tgk harga serta pelan rumah da, siap tgk rumah contoh yang ada kat area situ. Punya la da berkenan smpi dah byr booking RM 3000, last2 cancel plak sbb fikir plak kewangan. hahaha, mmg tensionnnnn.

Sesiapa ada nasihat utk membeli rumah yang semakin hari semakin mahal, interest pun naik, semua la naik. entahhhhh laaaaaaaaaaaaa

Jumaat, 17 Mei 2013

Malaysian Dorado Riders

Assalam semua,

Sudah bersawang blog ni, dah lama tak update. maklum la busy sikit sejak akhir2 ni, semua benda nak kene buat. Macam2 benda dilalui sejak bulan 10 tahun lepas, hingga bulan 5 tahun ni. Dengan urusan rumah tangga, urusan pejabat dan pilihanraya. Tahniah Barisan Nasional, kerana telah mentadbir semula negara dan diharapkan agar dapat menjadikan Malaysia lebih baik. Kepada Pakatan Rakyat, kita cuba lain kalilah. Hehehe.

Dah lama tak cerita pasal Dorado ni, kini pemilik2 Dorado dah buat kelab secara kecil-kecilan dan ride pertama kami ialah ke Tanjung Malim. Kepada pemilik2 Dorado, bolehlah join kami di Malaysian Dorado Riders di Facebook. Saya sertakan gambar2 semasa ride pertama kali.





Ahad, 11 November 2012

I am ready to ride

Assalamualaikum,

Nampaknya odometer Dorado aku dah cecah 500km da, hehhehe. Tak byk jalan sgt, hari tu dah plan konvoi tadi tak jadi sebab marshall konvoi tak dapat nak commit sbb ada hal yang perlu diselesaikan. Erm so aku kene plan konvoi mana2 la. Better alone kot.


Baru hari tu, aku gi pejabat agama daerah hulu langat biasa la mau daftar kursus kawin dengan Si Cik S. Punya excited tiba2 cermin mata rayban aviator jatuh n cermin retak plak. adusss, terus hilang mood. Nasib baik la si Cik S pujuk, tu la org kata berdua lebih baik. hehehe.

So, seminggu lepas tu, aku dah tak jadi gi konvoi terus aku gi plaza Campbell. Benda yang aku cari ialah but, jacket kulit n cermin mata baru dengan bajet 500 hinggit. Tp mmg best la gi plaza Campbell ni sbb byk pilihan kasut n but. Tp yang aku minat but jenis tactical 5.11 sbb boleh gak aku main paintball nanti, dengan harga RM 130 aku dpt la but ni. Jacket kulit jenis lembut ni plak aku beli kat mamat pakistan, dengan harga RM 230 jer dapat la satu pasang. Kat kedai Harley di KLCC yang aku tgk harga mau RM 1500, tp jenis kulit keras yang jenis kalo acccident tak koyak la org kata. Pastu utk cari pengganti Rayban aku yg pecah, aku pun gi kedai cermin mata area situ. Aku nak cari frame style Aviator. So akhirnya dapat gak la tp bukan Rayban tapi Morison. Murah la sikit RM 145. Kalo rayban tak de RM 250 at least la, mmg tak dpt la.

So, aku dah complete kan kelengkapan aku. So jom ride la. hehehhe

Rabu, 17 Oktober 2012

Pengalaman menunggang Benelli Keeway Dorado 250

Assalam.........


Ramai pembaca blog aku ni yang ingin aku buat review untuk Benelli Keeway Dorado 250. Seperti mana yang kita tahu motor ni mempunyai enjin 250 cc, 2 silinder, 4 stroke dan 2 valve. Aku membeli motor ni OTR dengan harga RM 12,850.

Ok untuk review motor ini selama aku guna 3 minggu ni, aku rasa ia berbaloi dengan harga yang dibayar. Walaupun tak sepowerful motor 250cc yang lain tapi ia agak sesuai utk aku yang berbadan besar ni. Dari segi pemanduan memang best dan bila ditunggang laju ia tidak bergegar. Top speed yang aku pernah try dari exit tol Sg Besi ke exit tol UPM ia boleh cecah 135 km/j dan ia boleh pulas lagi cuma aku tak berani. Hehehe.

Minyak plak aku dah jalan sejauh 125km tapi tank oil yang diisi RM 20 tak abis lagi. Maaf la tak dpt bajet lagi sbb aku tak pandai bajet minyak lagi. Lgpun tauke kedai ckp "You jalan sampai abis minyak, pastu trigger ke atas utk guna itu tank spare" (sambil tunjuk satu tuil kat bahagian bawah enjin).

Motor ni plak mmg steady and best digunakan. Join la forum kat FB disini. Sebab banyak info pasal produk Benelli Keeway Malaysia (BKM) serta panduan dan pengalaman user lain yang beli produk BKM ni. Ada yang aku dgr citer dari pihak BKM, Dorado ni dah 50 bijik telah dijual cuma 2 jer problem sebb 2 ni motor awal. Huhuhu, kesian gak la. Tapi apa yang aku respect, setiap aduan pihak BKM akan dtg cepat utk selesai masalah korang. Lastly kalo tak resolve diorg akan bawak motor korang masuk kilang utk inspect semula.

Utk pengubahsuaian motor ni, aku dah terfikir mcm2 da. tapi staf BKM advise jgn ubah apa2 sbb motor ada warranty setahun. so tunggu jer la setahun, huhuhu. Tapi pihak BKM ada bagi senarai kedai yang jual spare part tambahan serta kedai yang boleh buat pengubahsuaian yang halal supaya tiada berlaku kerosakan yang teruk. Faham2 la kalo dah usik, kene pandai jaga takut cepat rosak. Aku cuma nak tukar ekzos jer, nak kasi bunyi pom...pom jer. hehehehe



Khamis, 27 September 2012

Keeway Dorado 250

Assalam semua,

Citer pasal nak beli motor berkuasa tinggi ni dah lapuk dah dalam diari hidup aku, yer la kalo tgk entri2 lepas mmg ada gak aku citer pasal nak tunai impian aku. So aku tercari2 sehingga skrg. last2 jumpa kat mudah, satu iklan motor dari syarikat V Power kat area Gombak ni. Aku ni mmg minat motor easyrider sebb style la mcm Ghost Rider, hehehe. tak pe la janji dapat rasa gak, sbb kalo dah kawin jgn harap dpt rasa plak. mcm2 nak tanggung.


Last2 atas nasihat dan komen2, aku berdegil gak amik motor jenis Keeway Dorado 250. Ok gak la jenis 250cc. harga pun dalam 13K, boleh la bagi beginner bagi aku yang nak bawak motor besar ni. Boleh la, nak bayar ansuran bulanan dengan menggunakan loan TM.

Motor ni adalah buatan dari company China yang mana ia telah mengambil teknologi dari syarikat Itali iaitu Benelli satu nama yang tidak asing dari dunia permotoran. Ikut citer, Benelli ni dah beroperasi selama lebih seratus tahun, so dah terumbang ambing gak company ni dan at last Keeway ni pun beli. So Keeway ni pun perbesarkan pasaran motor Keeway berteknologi Benelli serta produk Benelli. So, Keeway dah bukak kilang pemasangan di Bukit Beruntung, Rawang. So, bagi aku spare part untuk motor ni senang nak cari di area KL/Selangor. Boleh klik link Keeway Malaysia untuk tgk produk motor yang lain. Buat masa ni aku puas hati la dgn design tapi bunyi motor ni pun aku cari kat Google jer. So, mungkin minggu depan dapat la motor ni sebb minggu ni aku kene settle kan dokumen perjanjian dan geran motor. Lepas tu tunggu payment dan boleh la aku naik motor idaman aku ni.

Budak2 office dah ajak gerak konvoi beramai2 ke Kuala Sepetang, Perak untuk makan mee udang. Pergh kalo jadi mmg best la, hehehehe. Sesiapa yang berminat untuk produk Keeway atau Benelli ini, boleh la tgk2 kat Kilang Keeway kat Bukit Beruntung atau kat authorized dealers kat bawah ni.


Khamis, 13 September 2012

Kad kene telan plak

Assalam.....

Tahun ni raya aku byk jugak menggunakan duit gaji aku, dah la gaji bulan 8 kuar awal pastu nak tunggu bulan 9 punya gaji plak. Aduhhhh bencintanyaaa. Lambat sgt aku tunggu smpi kering akaun aku, terpaksa korek akaun lain. huhuhu.

Kali ni plak, aku dah terbayar kad kredit aku awal sebelum statement date. padahal aku bayar masa tu untuk  next month, so terpaksa aku bayar kali kedua kad kredit aku before due date. Kalo tak interest yang sakit tu nak tanggung. So kepada sesiapa nak guna kredit kad kene la ikut jadual. Pastikan statement date and payment date tu betul mengikut jadual anda.

Lepas aku bayar, aku pun gatal la untuk set telebanking pin kat atm machine HSBC. Try punya try last2 kad aku kene telan, adussss. So, bagus gak kene telan. At least aku dah tak guna kad kredit aku selama bape hari. Hehehehe. Tapi hidup kene disiplinkan diri, pandai pakai pandai bayar.

P/S: Entry lepas, office aku wat persiapan TM Raya Merdeka. Office aku dapat masuk final so esok akan umumkan pemenang kat Menara TM. Harap menang la. Hehehehe

Khamis, 6 September 2012

TM Raya Merdeka 2012

Office aku agak busy sikit pada minggu lepas, sebb mcm2 yang hendak buat apabila bos besar minta masuk pertandingan TM Raya Merdeka 2012. So satu office duk la hias dengan konsep rumah desa beraya dengan TM.

Daripada konsep ini, pergi la cari buluh, atap rembia, barang2 rumah, kain batik, pelita raya, patung kat TM Point, barang2 antik yang mana semuanya dijadikan hiasan demi pertandingan tersebut.

Bendera dipasang, gambar dilekat, dinding plak diketuk dengan paku so jadi lah ia seperti didalam gambar. so nampak cantik la, so semangat sikit la nak masuk office bila ada deko yang cantik mcm ni.

So kepada sesiapa staff TM yang nak vote untuk office aku ni, boleh la buka 1intra pastu cari link TM Raya Merdeka 2012 pastu cari uploader nama Mohd Fauzi Mohd Salleh. Korang vote la dapat 5 bintang. hehehehe.

Sekian terima kasih.

Main Bowling..... Strike

Assalamualaikum wbt,

Lepas abis master ni, aku agak bosan bila dah takde assignment nak kene buat, paper work nak kene buat, kerja office pun byk aku dah siapkan. So bosan gak la, jadi aku cadangkan kat family besar aku, yang aku nak wat tournament bowling pada minggu depan.

video


So sejak akhir2 ni, rajin la aku practice bowling hari2 kat area Bukit Jalil ngan ayah aku yang jugak salah seorang peserta utk tournament kali ini. Bukan apa, kira ada geng jugak la nak baling daripada main sorang2. So bila main bowling ni, ko kira mcm angkat dumbbell dan ini menyebabkan otot2 tangan kanan aku jadi keras. hehehe.

 

So kat atas ni score aku masa main aritu, boleh tahan la. Aku blaja main bowling ni pun masa masuk TM, manager aku yang ajar. Tq Kak Lin (wakil Ibu Pejabat TM, so mmg terror la). So lepas ni tunggu la tournament tu nanti. apa2 hal aku update result. hehehhe